2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Formanyomtatvány segíti a jövőben a jogorvoslatot kérő választópolgárokat

Hír TV

2018. április 27., péntek 22:42

Hivatalosan is megállapította a Nemzeti Választási Bizottság, hogy 5 párt, illetve pártszövetség listája szerzett elég szavazatot ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. És mandátumot szerzett a magyarországi németek országos önkormányzatának az egyik listás jelöltje is.

„Megszerzett mandátumok száma a listák sorrendjében: DK 6 listás mandátumot szerzett, MSZP–P 12 listás mandátumot szerzett, Fidesz–KDNP 42 listás mandátumot szerzett, a Jobbik 25 listás mandátumot szerzett és az LMP 7 mandátumot szerzett” – ismertette Gáva Krisztián NVB-elnökhelyettes a bizottság pénteki ülésén.

Az eredményt nem vitatta, de elvi okból az NVB több tagja se fogadta el a határozatot. Azt tartották elfogadhatatlannak, hogy a választási szervek hibái miatt sok ember szavazatai elvesztek.

„Tisztelt bizottság is tudja, hogy voltak olyan szavazókörök, ahol néha a nemzetiségi helyett országos listát kapott, néha pedig fordítva. Ezek azt eredményezték, hogy elvesztek szavazatok, és nem került sor ezekben a szavazókörökben a választási eredmény megsemmisítésére, a választás megismétlésére” – emelte ki az ülésen Fazekas Tamás NVB-tag.

Az országgyűlési választás végleges eredményének megállapítása után a bizottság tagjaiban az is felmerült, hogy a Nemzeti Választási Iroda a jövőben készíthetne olyan tájékoztató anyagokat, amelyek a választókat a jogorvoslatokban segítenék, hogy a kifogások ne legyenek hibásak. A kormánypártok által delegált bizottsági tag azonban azzal érvelt, ha ezt a joggyakorlást megkönnyítenék, akkor a választók a tudást arra is használhatnák, hogy tönkretegyék a választási bizottság munkáját. 

A testület többsége végül a formanyomtatványok elkészítése mellett döntött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!