2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Folytatódik a nyomornegyedek felszámolása Miskolcon

Hír TV

2018. március 6., kedd 17:11, frissítve: kedd 17:49

A számozott utcák jellemzően cigány lakosságának költöznie kell a lebontásra váró házakból. Aki rendesen fizette a számlákat, cserelakást kap, akinek tartozása van, az jobb híján rokonokhoz költözik.

Négy házzal ismét kevesebb lett a miskolci számozott utcákban. A város nyomornegyedének számító terület felszámolását négy éve kezdte el a kormány.

Ez lepratelep lett. Egy gyönyörű szép kertváros volt, most már sajnos tönkretették – véli Sallai Sándor.

Az érintett 270 lakásból 106-ot már elbontottak. További ötvenet kiürítettek, azokat is hamarosan ledózerolják. Több száz embernek kell költöznie a többségében romos házakból. Aki fizeti a számlákat, cserelakást kaphat.

Vannak itten még, akik egyik házból a másik házba vándorolnak, meg akik nem fizetnek, kaptak segítséget rokonoktól Kanadába meg Lyukóba, meg összevissza. De akik szegényebbek, mint én, azok Lyukóba költöztek, mert kis pénzből nem lehet Kanadába menni, meg rokon nincs kint, akkor az mind Lyukóba van – mondta el Szabó Mihályné.

A miniszterelnök a múlt héten Miskolcon kampányolva gyakorlatilag lemigránsozta a helyi romákat, amikor arra utalt, hogy a helyiek megtapasztalhatták, milyen a bevándorlás, amikor a Gyurcsány-kormány Fészekrakó programjával az avasi lakótelepre több száz cigány költözött be. Véleményét a helyi Fidesz is osztja.

Gyakorlatilag tönkretették azokat a lakásokat, amelyek zömében tízemeletes bérházakban voltak. Lelakták ezeket a lakásokat, nem fizették a törlesztőrészleteket, nem fizették egyébként a közüzemi díjakat, és a lakosság fölháborodva vette tudomásul, hogy ezek az emberek, akik egy ilyen nagyvárosi létbe nem tudnak beilleszkedni, és egyébként ők maguk mondták és mondják, hogy nincs helyük – mondta Hubay György, a Fidesz–KDNP helyi önkormányzati képviselője.

Megalázó egy olyan közösséget, ami egyébként évek óta itt él, bevándorlónak titulálni – a Jobbik szerint a cigány közösség értette a miniszterelnöki célzást. A párt miskolci frakcióvezetője azt mondja, Miskolcnak nem a Fidesz által beengedett migránsokra, hanem inkább az elüldözött magyarokra van szüksége.

Egy nappal azután, hogy Orbán Viktor rendkívül aljas módon migránsok befogadásával, beköltözésével fenyegette meg Miskolcot, a városi közgyűlésben a Fidesz és a Demokratikus Koalíció képviselői együtt szavazták le a Jobbik azon javaslatát, hogy Miskolc ne fogadja be Orbán migránsait. Ugye, Kriza Ákos januárban még arról beszélt, hogy azok a menekültek, akiket Orbán Viktor beengedett, ők erősítik Magyarországot, csakhogy időközben kiderült, hogy ezek a menekültek, ezek a migránsok sok esetben bűnözőkből tevődnek össze. Mi pedig azt gondoltuk, hogy ebben az esetben Miskolc városának kötelessége elutasítani ezeknek a migránsoknak a befogadását – véli Jakab Péter.

Az MSZP szerint Orbán Viktor kijelentése a bizonyíték arra, hogy a Fidesz folytatja a kirekesztő politikáját.

Azt gondolom, hogy ezután a kijelentés után egyértelműen érezheti a roma társadalom, hogy mit várhat a Fidesztől, tehát azt gondolom, hogy a magyarországi kisebbségek, a magyarországi nemzetiségek, minden demokrata igazi változást és valódi képviseletet a változás szövetségének jelöltjeitől várhat Magyarországon – mondta Varga László, a párt országgyűlési képviselője. 

A Fészekrakó programban 35 évesnél fiatalabb párok juthattak állami kezességvállalással lakáshitelhez, így 2005 után sok szegény többgyerekes család költözött be vidékről Miskolcra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!