2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fölösleges a Szilvásváradon épülő lovas komplexum a helyiek szerint

Hír TV

2018. április 7., szombat 13:30, frissítve: szombat 14:40

Tájidegen és felesleges a Szilvásváradon épülő lovas komplexum a helyiek szerint. Az Állami Ménesgazdaság Mészáros Lőrinc cégét bízta meg a hatezer fős lovas stadion megépítésével. A Jobbik vizsgálatot indítana a beruházással kapcsolatban.

Tavaly novemberben adták át a fedett pályás lovardát Szilvásváradon. Mellette, a régi helyén épül a hatezer fő befogadására alkalmas lovas stadion. Mindkettőt Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., illetve az Eurocampus Kft. építi. A betonkomplexum négymilliárd forintból valósul meg az 1600 fős borsodi faluban.

A Szalajka-völgy bejáratánál épülő betonteknő nem mindenkinek tetszik. Egy arcát nem vállaló helyi panziós szerint Szilvásvárad eddig is turisztikai központ volt, így a stadion várhatóan nem vonz több látogatót a faluba. Ráadásul az építkezés az ott élők életét is megnehezíti. „A zaj, a sár, az áramkimaradás, mert elvágták a vezetéket többször. Lyukakat ástak olyan helyekre, amelyek befolyásolták a forgalmat. A főútnál kerülni kellett. Hirtelen csőrepedések voltak, a vízvezetékeket átvágták a markológépek.”

A helyiek körében az is felháborodást keltett, hogy az építkezés miatt egy szakaszon átalakították a Szalajka-patak medrét. A falu látványosságának számító vízfolyást a stadion mellett betontömbök közé terelték. A térségben Vona Gábor indul esélyes ellenzékiként az egyéni mandátumért, a jobbikos politikus szerint kérdéseket vet fel a projekt.

„Meg fogjuk vizsgálni a beruházásnak a megvalósulását, és erre nincs is alkalmasabb személy, mint Bozsik József képviselőjelölt, aki reményeink szerint Nagykátán fog mandátumot szerezni, és országgyűlési képviselőként nemcsak a körzetét, hanem a lovassportot is fogja képviselni. Ha a magyar emberek bizalmából miniszterelnök lehetek, akkor őt fogom megbízni azzal, hogy a beruházást megvizsgálja” – fogalmazott Vona Gábor.

Bozsik József korábban a fogathajtók szövetségi kapitánya volt, és élesen kritizálta az első ütemben épülő fedett lovardát. Nyilatkozatai után menesztették posztjáról. Az Állami Ménesgazdaság eredetileg 4,6 milliárd forintra tervezte a szilvásváradi fejlesztést, Mészáros cégével azonban 6,2 milliárdos szerződést kötöttek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!