2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Földi kijelentése miatt büntetett az NMHH az Echo TV-nél

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 16:54, frissítve: csütörtök 19:54

Tarlós korábbi tanácsadója azt mondta: a menekülteket segítő civil szervezetek nem egyszerűen kártékony munkát végeznek, hanem háborús bűnt követnek el.

Súlyos jogsértésnek minősítette a médiatanács azt, ami az Echo TV Informátor című műsorában hangzott el szeptember végén a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor: a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el. Az ügyben több állampolgári bejelentést kapott a hatóság, ezután indított vizsgálatot – derül ki az NMHH közleményéből.

A műsorban a menedékjogi programokat működtető magyarországi civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatták be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezték.

A testület a médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a médiatanács döntéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint félmillió forintos bírságot is kiszabott.

Az Echo TV honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles közzétenni a közleményt úgy, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ folyamatosan olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig.

A büntetéssel szemben jogorvoslat kérhető – jelezte az NMHH.

A médiatanács közleményében a jogsértő riportról más nem olvasható, így az sem, hogy Földi László biztonságpolitikai szakértőtől hangzott el az az állítás, miszerint a menekülteket segítő civil szervezetek nem egyszerűen kártékony munkát végeznek, hanem háborús bűnt követnek el: „most háború van. Ezek az emberek [a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek tagjai] kollaboránsok, háborús bűnösök, hazaárulók és így tovább. Ez egy más fogalmi rendszer. Az embercsempész a háborúban nem embercsempész, hanem egy olyan szabotőr, akinek nincs jogállása. Magyarul szabadon likvidálható. Ugye ezt írja a háborús törvény: kémeket, szabotőröket nem viszünk bíróságra, hanem azonnal kiiktatjuk őket” – mondta.

Földi László korábban Tarlós István biztonságpolitikai tanácsadója volt, a felháborodást keltő nyilatkozata után a főpolgármester jelezte neki: elköszönnek egymástól, ha még egyszer megszólal migránsügyben. A Magyar Időknek november elején aztán mégis nyilatkozott, amit Földi egyfajta felmondólevélnek is tekintett Tarlós Istvánnál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!