2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Fizethet a jobbikos képviselő a holokauszttagadásért

2015. március 26., csütörtök 17:25, frissítve: csütörtök 17:58

Pénzbüntetésre ítéltek egy jobbikos önkormányzati képviselőt holokauszttagadásért. Ágoston Tibor tavaly januárban a radikális ellenzéki párt doni áldozatokról tartott megemlékezésén szándékos szóviccel élve – a vádirat szerint – a „hollókamu”, „hollókaszt” kifejezéseket használta. A tárgyaláson a debreceni politikus tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosítást, míg az ügyvéd felmentést kért.

„Magyarország 2014-ben két nagy eseményre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, a háborúban elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat, hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt szándékos volt, elnézést érte, és annak az áldozataira való emlékezés.” Ez a mondat tavaly januárban hagyta el a Jobbik egyik debreceni önkormányzati képviselőjének száját. A radikális párt helyi szervezete a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulójáról emlékezett meg. Ágoston Tibort többen is feljelentették holokauszttagadásért.

A jobbikos politikus írásos vallomásában azzal védekezett a bíróságon, hogy bakizott. „Bocsánat, az ember mond egy beszédet, tehát ott volt egy tévesztés, ebből adódóan aztán az ember próbált kijönni a dologból” – mondta Ágoston Tibor.

Ágoston Tibor a Debreceni Járásbíróságon azt is hangoztatta, hogy az ártatlan áldozatok előtt fejet hajt. Az ügyész szerint a videofelvétel alapján egyértelműen megállapítható, hogy a radikális politikus szándékosan tüntette fel jelentéktelen eseményként a nácik által elkövetett népirtást. „Az inkriminált mondat Ágoston Tibor részéről gúnyos szóviccként, a holokausztot lekicsinylően hangzott el” – mondta Pálinkás András ügyész.


Az elsőfokú bíróság 750 ezer forintra büntette Ágostont Tibort. Ha a jobbikos politikus nem hajlandó fizetni, háromszáz napra fogházba kell vonulnia. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!