2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fiktív személynek játszották át a milliárdokat

, ,

2015. március 11., szerda 16:59, frissítve: szerda 17:30

Egy fiktív személynek játszották át a Buda-Cash milliárdjait – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: a brókercég vezérigazgató-helyettese személyesen vásárolt négy nap alatt több mint 62 milliárd forintért értékpapírt egy Karácsony Miklós nevű fiktív személynek a brókerház négy regionális bankjának a pénzéből.

A rendőrség gyanúja szerint a Buda-Cashnél színlelt üzletkötések okozhatták az összesen csaknem százmilliárdos hiányt. A pénzt leemelték megbízóiktól – vagyis a pénzintézetektől –, de értékpapírt nem vásároltak érte, vagyis a gyanú szerint az ügyletet csak színlelte a brókercég. A nyomozók szerint a cég vezérigazgatója, Tölgyesi Péter tudott a Buda-Cashnél alkalmazott módszerekről.

Az ügyfelek teljes kártalanítását szorgalmazta az MSZP elnöke a Magyar Nemzeti Bank előtt. Tóbiás József szerint a brókerbotrány okozóinak teljes személyes vagyonukkal kellene felelniük a történtekért. Az ellenzéki pártelnök felszólította a kormányt, hogy jogszabályi eszközökkel tegye lehetővé, hogy minden civil szervezet, minden önkormányzat és minden érintett betétes megkapja járandóságát. Tóbiás József szerint a jegybank elnökének is be kell fejezni a bujkálást.

„Ebben a helyzetben, amikor a bankfelügyeletet ellátó jegybankelnök bujkál, mert immáron harmadik hete nem áll a nyilvánosság elé, és nem nyugtatja meg sem a pénzügyi piacokat, sem pedig az állampolgárokat. Ezért Matolcsy György ma két dolgot kell, hogy tegyen: kiállni a nyilvánosság elé és teljes kártalanításáról biztosítani a betéteseket, a második pedig: lemondani a posztjáról, mert ezzel tudja helyreállítani a pénzügyi rendszerbe vetett bizalomhiányt” – hangsúlyozta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Lenkovics: Meg kell erősíteni az állami kontrollt

Radikálisan meg kell erősíteni az állami kontrollt az egész pénzügyi szektor felett – az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerint. Lenkovics Barnabás Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a Buda-Cash-ügynek van alapjogi és európai vonatkozása is. Az Ab új elnöke szerint gyors reagálású jogállamra, törvényhozásra és kormányra van szükség, mert a problémák azonnali beavatkozást igényelnek.

„Lényegesen többre van szükség manapság, egy, úgy nevezném, hogy gyors reagálású jogállamra és egy gyors reagálású törvényhozásra és kormányzatra. Mert hiszen a problémák rapid módon merülnek fel és azonnali beavatkozást igényelnek. És ez az a szituáció, amely egy konszolidált időszakhoz képest jelentősen átalakítja a jogállam működését, benne az Ab működését is” – mondta Lenkovics Barnabás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!