2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fideszes vonalvezetővel adta át észrevételeit a Jobbik az ÁSZ-nak

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 16:09, frissítve: péntek 10:43

Számlákkal igazolja a Jobbik, hogy az Állami Számvevőszék kilátásba helyezett bírsága nem állja meg a helyét. A jobboldali ellenzéki párt határidőre leadta észrevételeit a revizoroknak. Csatolta a Fidesz 2010-es kampányköltéseinek számláit is, amelyek igazolják, hogy a kormánypárt a Jobbikénál jóval nagyobb kedvezményekkel plakátolhatott a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó felületeken. Azt a plakátkampányt egyébként a revizorok vizsgálták, és semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel.

Teljes éves költségvetésétől fosztaná meg a Jobbikot a számvevőszék tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva. A revizorok a tavaszi, „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátkampányt találták túl olcsónak. Az ellenzéki párt szerint a fideszes Tállai András vezette adóhatóságtól kaphatott iratokat a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett számvevőszék. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó plakátcégektől ugyanis nyár elején éppen ezeket az iratokat vitték el a fegyveres pénzügyőrök.

A Jobbik azonban most hangsúlyozza: nem kaptak rendkívüli kedvezményeket a plakátkampányra. A last minute lehetőséget használták ki – vagyis azokon a felületeken plakátoltak, amelyekre az adott hónapok végén sem került vevő. Jelzik azt is, nemcsak a Jobbik, de további három másik partner is hasonló áron szerződött a Mahir City Posterrel – vagyis az ár, amelyet fizettek, piaci ár.

Észrevételeikhez csatolták a Fidesz 2010-es plakátkampányának számláját is – amelyet a kormánypárt szintén a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahir City Posteren keresztül bonyolított le.

„Elhoztuk azokat a szerződéseket, amelyek a Fidesz plakát- és egyéb kampányköltéseire vonatkoznak még a 2010-es országgyűlési választás során. Azt kérjük az ÁSZ-tól, hogy ne Orbán Viktor akaratát hajtsa végre, ahogy eddig tette, hanem a számvevőszéki szakmai és törvényi kívánalmaknak eleget téve korrekt ellenőrzést folytasson le. Vesse össze a Fidesz kampányköltéseit a Jobbikéval. Látni fogja, hogy ha a Fidesznél rendben találta a Jobbikénál jóval alacsonyabb összegeket, akkor a Jobbik ellenőrzésénél sem lehet más a megállapítás, mint hogy minden törvényesen, a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt” – mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

Az ÁSZ szóvivője továbbra is azt hangoztatja, a Fidesz 2010-es kampányköltését megvizsgálták, és nem találtak szabálytalanságot.

„Természetesen a számvevőszék minden olyan dokumentumot, ami a birtokába kerül, értékelni fog és megvizsgál. De fontos, hogy az ÁSZ a pártok dokumentumaival, a pártok gazdálkodásával kapcsolatban rendelkezik ellenőrzési hatáskörrel, tehát azokat a dokumentumokat ellenőrzi, amelyek bizonyíthatóan a pártok gazdálkodására vonatkoznak” – mondta Horváth Bálint.

Az ÁSZ-nak 30 napja van arra, hogy a Jobbik észrevételei alapján elkészítse végleges jelentését. Ha fenntartja a bírságot, azt a pártnak 15 napon belül be kell fizetnie – ha ezt nem teszi meg, az adóhatóság hajtja be adók módjára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!