2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 1. 10:55

Fideszes módi? Szakmai kérdésre személyeskedő válasz

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 15:27, frissítve: vasárnap 15:56

Az utóbbi időben ezt kapják érdemi felelet helyett az ellenzéki képviselők, amikor a kormányhoz vagy egy-egy minisztériumhoz fordulnak bizonyos témákban. A kormánypárti politikusok szerint a kérdésekkel van a baj.

Az ellenzéki képviselők nemcsak szóban, gyakran írásban is a kérdést megkerülő válaszokat kapnak a kormány részéről.

„A szocialista kormányok tovább csonkolták a vasúti pályahálózatot” – ezt a választ nem egy MSZP-s, hanem egy jobbikos képviselő kapta, mikor a közlekedésfejlesztésről kérdezett. „Nagyon furcsa, amikor már hetedik, nyolcadik évében járva a kormányzásuknak, visszamutogatnak még mindig a fideszes oldalról a szocialista kormányok, valóban kártékony kormányzására. Viszont mi nem ezeket a válaszokat szeretnénk tőlük hallani” – nyilatkozta Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő a Hír TV-nek.

„Amikor föltettem egy kérdést például az egyházi intézmények finanszírozásával kapcsolatban, visszakérdezett. Állított egy olyat, hogy én egyházi közoktatási intézménybe jártam. Nem jártam oda” – mondja Ikotity István. Az LMP-s politikus gyakran nyújt be írásban kérdéseket a parlamentben, azt mondja, ritkán kap érdemi választ.

Amikor a diákigazolványok gyártásáról kérdezett, az államtitkár válaszában leginkább azt emlegette fel, hogy LMP-nek a korábban szocialistákat segítő Ron Werber ad tanácsokat. Ezzel is mutat valamit a kormányzat. Ha fölteszünk egy kérdést és nem tud válaszolni, az azt mutatja meg, hogy vagy nem kompetens, vagy nem tud rá válaszolni, vagy nem kormányoz, és valami egészen mást csinál. Azt gondolom, nem haszontalanok ezek a kérdések, arról nem is beszélve, hogy azért a sok száz kérdésemből kiderült olyan, ami valós és megoldásra szorul, és hogy a kormányzat vétett, mulasztott valamit” – tette hozzá a politikus.

A KDNP-s Hollik István szerint sokszor álkérdéseket kapnak. „Én nem osztom az ellenzéki pártok véleményét, én azt gondolom, hogy azok a nyilván pártpolitikai indíttatásból megfogalmazott kérdések, amelyek valójában egyébként nem is ellenzéki kérdések, sokkal inkább véleménynyilvánítások, arra a minisztériumok megfelelő válaszokat adnak” – reagált a kormánypárti országgyűlési képviselő.

A kommunikációs államtitkár is a kérdések minőségére hivatkozik:

– Számít az, hogy ki? Vagy melyik párt teszi fel a kérdést?
– Nem számít. Tehát, ha értelmes kérdés van, akkor természetesen értelmes választ tudunk adni. Ha egy kérdés értelmetlen, igaztalan vagy vádaskodó, akkor természetesen arra értelmes választ nem lehet adni” – vélekedett Tuzson Bence.

Az LMP-s Demeter Márta múlt héten tizenegy, a letelepedési kötvényprogramra vonatkozó kérdésére is egyetlen összevont, egymondatos választ kapott Dömötör Csabától. Az államtitkár válasz helyett egy reménytelen helyzetű pártpolitika akciójának nevezte a kérdéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!