2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Fidesz-közeli vállalkozók jártak jól a lovassportba tolt milliárdokkal

Hír TV

2018. március 10., szombat 12:28, frissítve: szombat 13:08

Tízmilliárdok mentek el a hazai lovassport fejlesztésére az utóbbi években, de az uniós polgárok és a magyar adófizetők pénzéből javarészt a Fidesz-közeli vállalkozók gazdagodtak. A lovardák állnak, a pénz elköltve, de a nagy nemzeti lovas stratégia végrehajtás valahol elakadt.

A Mohácsi Lovasklub tulajdonosai nem panaszkodhatnak: amióta a Fidesz baranyai erős emberének, Bánki Eriknek a felesége a gazda, folyamatos a fellendülés. 2014-ben 9 millió forint volt a cég törzstőkéje, egy év múlva, 2015-ben már 120 millióval több.

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke szerint Bánkiék sikereit a politika segítette. A lovarda ugyanis egy 5,5 hektáros önkormányzati területen van. Azt nem tudni, hogy bérletet fizetnek-e utána, de az biztos, hogy a víz-, szennyvíz- és villanyhálózat kiépítésének költségét az önkormányzattal fizettették ki. Ráadásul az uniós pályázatokon még 15 millió forintot is nyertek klubház építésére, néhány hónappal később pedig lovaskultúra-oktatásra is.

„Az uniós irányelv szerint az a lényeg, hogy ezek a LEADER-ös források a helyi közösség által kijelölt célokra, területekre elköltve tudjanak hasznosulni, ott indítsanak be különböző fejlesztési dolgokat. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy akkor a helyi politikus feleségének legyen egy kicsit könnyebb mondjuk lovardát működtetni” – fogalmazott Berkecz Balázs.

Egy másik lovarda, a bihari Rábé Porta is majd 500 millió forintot kapott az uniótól és a magyar államtól. Tulajdonosa az a Nagy István, akinek egy másik cége Kósa Lajos polgármestersége idején hasított a debreceni útépítési tendereken, ezenkívül dolgoztak a M35-ös autópályán is.

„Valami csoda folytán a magyarokban megmaradt a lovas nemzeti lelkület” – mondta két hete Orbán Viktor, amikor titokban átadta a féléves csúszással felújított Nemzeti Lovardát. A költségeket eredetileg 1,6 milliárd forintra tervezték, de végül a duplája lett.

„Szeretném világossá tenni, hogy a Nemzeti Lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a magyar kormány, mert önök példaértékű polgári kezdeményezéssel megmentették a pusztulástól” – tette hozzá a miniszterelnök.

A beruházást a Mészáros Lőrinc gyerekeinek érdekeltsége tartozó Fejér-BÁL Zrt. és a miniszterelnök jóbarátjának cége, a West Hungária Bau Kft. végezte közösen.

Mészáros Lőrinc érdekeltsége építette a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot is. Csakhogy a kivitelezése pocsék volt: a versenyek alatt darabokban szakadt fel a talaj, a fedett csarnokot pedig nem lehetett fűteni. Ezt szóvá is tette a szövetségi kapitány, és ez az állásába került. Ifjabb Bozsik József szerint a lovassportba milliárdokat önt a kormány, csak épp ellopják.

„Elég csak megnézni azokat a kormányberuházásokat, amelyek az utóbbi egy-két évben történtek: 7 milliárd lovasstadionra Szilvásváradon, 2,2 milliárd lórehabilitációs, termálvizes központra Kisvárdán, a mezőhegyesi állami tangazdaságnak az átvétele. Most már lassan 15-30 milliárdos tételekről beszélünk, ami a lovaságazatba áramlik. Az a baj, hogy ebből a szakma egy forintot sem lát” – fejtette ki.

Pedig a ló maga is jó üzlet lehetne: egy-egy kiképzett versenylóért akár 150-200 millió forintot is el lehetne kérni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!