2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felmentették a motoros rablót elgázoló nőt

Hír TV

2017. november 7., kedd 15:31, frissítve: kedd 17:03

Fordulatot hozott a Kúria ítélete. A taláros testület ma minden vád alól felmentette azt a nőt, aki gépkocsijával öt éve, egy motoros rablópáros nyomába eredt, de az üldözés tragikus balesetbe torkollott. A Kúria szerint a nő csak az Alaptörvényben biztosított jogával élt akkor, amikor a tolvajokat üldözve próbálta visszaszerezni a táskáját.

Balesethez riasztották öt éve a rendőröket Óbudán. A menetiránnyal szemben száguldó motorost egy autó üldözte, amíg a motor meg nem csúszott egy kereszteződésben.

„Harminc másodperc alatt, ott, abban a helyzetben én csak egyetlenegy dolgot szerettem volna, hogy ha észreveszik, hogy követem őket, dobják el a táskámat, és akkor én abban a pillanatban megállok” - az autóban Katona Andrea ült. Percekkel korábban még a piros lámpánál várakozott, amikor a motoros mellé gurult, majd betörte az üveget, és elemelte a táskát az anyósülésről.

 „Van egy bizonyos mértékű gyorsítás, a személygépkocsi, tehát az üldöző személygépkocsi részéről, amelyet már nem tud lekövetni az üldözött” – mondta Szabó György, ügyész.

A motoron ketten ültek, egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe. Katona Andreát nem emberölés, hanem közúti veszélyeztetés vádjával állították bíróság elé. Első és másodfokon is elítélték, de védője felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Az ügyvéd a legfőbb bírói fórum előtt jogos védelemre hivatkozott.

 „Elhárító magatartásnak a következményeit nem a védekezőnek, hanem a támadónak kell viselnie” szögezte le Péchy Kristóf.

A Kúria igazat adott a védelemnek.

 „Senkinek nem jutott volna eszébe vitatni a jogos védelmi helyzet létezését akkor, hogy ha ez a támadás gyalogszerrel történik, és Katona Andrea futva rohan az ő támadói után és úgy próbálja meg a dolgát visszaszerezni” – mondta a Kúria tanácselnöke, Kónya István.

 „Ez egy kiváló üzenet mindenki számára, különösen a bűnözők számára is, hogy nem éri meg, mert lesznek mindig olyan emberek, akik megpróbálják megvédeni másokat, és ha ez az ítélet nem ilyen lett volna, akkor ennek pont az ellenkező lett volna az üzenete” – nyilatkozta Katona Andrea.

A Kúria ítélete végleges, jogorvoslat nincs ellene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!