2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Feljelenti Semjént a Jobbik

Hír TV

2018. március 13., kedd 18:38, frissítve: kedd 20:40

Tagadja Semjén Zsolt, hogy Farkas József vállalkozó fizette volna svédországi vadászatait. A Hír TV-nek azonban a vadászatokat szervező magyar személy azt állította, hogy rendszeresen az ő magánszámlájára érkezett Farkas Józseftől az az összeg, amelyet Semjén Zsolt vadászataiért fizettek. Semjén Zsolt a vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel soha, hogy bárkitől ajándékot kapott volna. Az ellenzék szerint a magyarországi korrupcióra világít rá az ügy.

Háziasított rénszarvast szállított el a helikopter Svédországban: a múlt héten vált Semjén Zsolt luxusvadászatainak szimbólumává a felvétel. A miniszterelnök-helyettes 2012 óta több alkalommal is járt a skandináv országban, hogy hobbijának hódoljon. Még hétfőn is csak a Facebookon üzent Semjén, kedden egy püspökladányi fórumon már nem tudta elkerülni, hogy beszéljen a vadászatról.

– A helyzet az, hogy soha életemben nem volt se alkalmam, se lehetőségem, se módom arra, hogy jegesmedvét ejtsek el. De ha bárki meghívna egy jegesmedvére, az az igazság, azért az inspirálna. Úgyhogy ha el tudják intézni, akkor egyetlen pont lesz, ami hálával fog kötni a Hír TV-hez, ha egy jegesmedve-vadászatot elintéz nekem – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt korábbi vadászatait az a Farkas József fizette, akinek turisztikai vállalkozásai százmilliós nagyságrendben kaptak állami támogatást és uniós forrásokat is. 

– Ő küldte a pénzt, mi rendeztük a vadászatot és a jegyeket. Rajtunk keresztül ment minden. De 2011-ben nem sikerült, mert valami közbejött a főnök úrnak. Mi így hívtuk később egymás között a Zsoltot: nagyfőnök – mondta a Hír TV-nek a vadászatok egyik szervezője, aki nem vállalta a nevét. 

Semjén Zsolt kedden Püspökladányban azonban tagadta, hogy üzleti viszonyban lenne Farkas Józseffel.

– Összevissza hazudoznak mindenfélét.
– Akkor tegyük tisztába a dolgokat.
– Köztudomású rólam, hogy egyetlen hobbim van: a vadászat. Vendégként, meghívóval – legyen az rokon vagy barát – soha anyagi-pénzügyi kapcsolatban nem voltam – mondta Semjén.

Az MSZP agrárpolitikusa nem hisz Semjénnek. Gőgös Zoltán szerint a Fidesz rendszerszintű korrupcióját mutatja az ügy: támogatásra ugyanis csak az számíthat, aki vissza is oszt abból, vagy máshogyan jár a kedvében a döntéshozó politikusoknak.

– Maga a rendszer derült ki belőle. Nehogy azt gondolja valaki, hogy ez Semjén Zsolt ügye. És itt nemcsak vadászatokról, a 20, 30 százalékokról van szó. Mengyi Rolandnál tudjuk, ezek az alkotmányvédelmi pénzek, amelyeket néhány fideszes készpénzben igényel vissza komoly tételben. Mondom, ez nyílt titok – fogalmazott Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

Ha egy országgyűlési képviselő ajándékot fogad el, akkor arról a vagyonnyilatkozatában minden évben be kell számolnia. Erre éppen azért van szükség, hogy ne merülhessen fel a korrupció gyanúja. Négy-öt millió forintos vadászatokról azonban Semjén Zsolt egyik évben sem tett említést a vagyonnyilatkozatában. Az ajándékokról szóló oldalakat és rovatokat minden évben üresen hagyta.

– Ez súlyos ügy. Európában buktak meg ezen miniszterek, miniszterelnökök vagy miniszterelnök-helyettesek, úgyhogy azt gondolom, ha ez igaz, akkor Semjén Zsoltnak le kell mondania – reagált Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

A kormánypárti média közben igyekszik hitelteleníteni a vadászatról beszámoló médiumokat. A Pesti Srácok lapigazgatója, az 1982-ben belügyi kitüntetést is kapó Stefka István egy sajtótájékoztatón például bolseviknek nevezte azokat, akik beszámolnak a miniszterelnök-helyettes svédországi kalandjairól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!