2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Feljelenti a Magyar Nemzetet az MKB Bank

Hír TV

2018. március 27., kedd 12:36, frissítve: kedd 12:46

Rágalmazás miatt feljelenti a Magyar Nemzetet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank – szerintük a hétfői, pénzmosásról szóló cikk sértette üzleti jó hírnevüket. A lap szerint 3-4 milliárd eurónak, azaz mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról, ami a nyertes uniós pályázatok után a kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalék lehetett. Az FBI az írás szerint azt gyanítja, hogy a pénzt jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A Magyar Nemzet a cikk megjelenése előtt hiába kérdezte az MKB-t a nagyobb készpénz-felvételekről, most viszont a bank közölte: az elmúlt három évben, többségében intézményi ügyfelek mintegy 18 milliárd forintot vettek fel a kirendeltségeikben 250 ezer eurót meghaladó egyedi készpénzes kifizetés keretében.

A jegybank szerint kamu

Matolcsy György jegybankja szerint kamu a Magyar Nemzet tegnapi cikke – az írás ugyanakkor még így is veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást. Közleményükben azt írják: nyilvánvalóan alaptalan az 1300 milliárd forint ellopásáról, majd tisztára mosásáról szóló hír, az ugyanis túl nagy pénz. Szerintük az MKB betétállományát lényegesen meghaladja az az összeg, amelyet a cikk alapján részben a bankon keresztül moshattak tisztára. A jegybank azért tartja veszélyesnek a hírt, mert az összeg nagysága így is megrengetheti a magyar pénzügyi szektorba vetett bizalmat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!