2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Feljelentést tettek az FM elbukott százmilliói miatt

2015. április 3., péntek 19:33, frissítve: péntek 19:56

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést egy magánszemély a földművelésügyi tárca háttérintézménye által a brókercégnél elbukott százmilliók miatt. A minisztérium közben soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. A szocialisták a tapolcai választás előtt egy nappal demonstrálnak a Quaestor-ügyben, akárcsak a károsult kisbefektetők. Utóbbiak azonban nem kérnek a pártokból.

A Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház az utolsó pillanatban, a Quaestor március 9-i öncsődjének napján kapta vissza 3,8 milliárd forintját. „Én azt gondolom, hogy helyesen jártunk el, amikor a miniszterelnöki utasításnak és a pénzügyi szolgáltatói piac figyelembe vételével végül megszüntettük az együttműködésünket a Quaestorral. Törvényesen jártunk el mindvégig természetesen. Amennyiben pedig történt jogsértés a Quaestornál, azt a jogászok meg fogják állapítani” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A földművelésügyi tárca viszont több mint négyszázmillió forintot bukott a a brókerbotrányon. A minisztérium háttérintézménye, a Tartalékgazdálkodási Intézet tartotta ezt a pénzt a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél. A tárca szerint a tudtuk nélkül, közleményükben ugyanis azt hangoztatják: háttérintézményeik értékpapírszámlát csak az államkincstárnál vezethetnek. Azt írják: nem ők hibáztak, hanem a TIG Nonprofit Kft., amely a tiltás ellenére sem szüntette meg számláját a brókercégnél. A több száz milliós veszteség miatt a minisztérium vizsgálatot rendelt el. A szocialisták szerint az agrártárca a gazdák pénzét játszotta el. „Tudjuk, hogy a Tartalékgazdálkodási Intézetet utasították már rohadt krumpli vásárlástól kezdve sok mindenre, de azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez a forrás a katasztrófák elhárításának a forrása. Tehát arról azonnal gondoskodni kell, hogy ez ott legyen a rendszerben. Ugyanis bármi történik, nem tudnak megfelelő eszközzel fellépni. A másik, hogy ez az eszköz szolgált még kisebb piaci zavarok kezelésére is, mondjuk túltermelési ügyek kezelésére, amikor az állam vevőként megjelent. Tehát ezt a pénzt, a gazdák pénzét is eljátszották. Én azt gondolom, hogy ezért az a minimum, hogyha a miniszter távozik, a kormány pedig intézkedik ennek a visszaadásáról” – vélekedett Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Az MSZP jogsegélyt ígér a Quaestor-károsultaknak, április 11-ére, egy nappal a tapolcai választás előtt pedig tüntetést is szervez.

Ugyanezen a napon demonstrálna a Quaestor-károsultak csoportja is. Az egyik szervező a Hír TV-nek azt mondta: ők pártoktól függetlenül szervezkednek, és azt kérik, hogy rendezvényükre senki se érkezzen pártjelvénnyel. „Hangsúlyozni szeretnénk, hogy függetlenül szervezzük egymástól, tehát ők nem vesznek részt a mi szervezésünkben, mi nem veszünk részt az ő szervezésükben, határozottan külön megy, hogy mellettünk van egy ilyen. Lezajlott egy technikai kapcsolatfelvétel, hogy ne zavarjuk egymást, de gyakorlatilag csak erről van szó, hogy a mi hangszórónk ne zavarja őket, az ő hangszórójuk pedig ne zavarja a miénket” – mondta Kálmán-Pikó István Quaestor-károsult.

Kálmán-Pikó István hozzátette: az ő céljuk a teljes kártalanítás, a demonstrációval is azt szeretnék elérni, hogy a hatmillió forint feletti pénzüket is megkapják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!