2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Felfüggesztettet kértek a volt szocialista államtitkárra

2015. február 20., péntek 17:14, frissítve: szombat 16:43

Próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért perbeszédében az ügyész Benedek Fülöpre. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárárát és két társát azzal vádolják, hogy fiktív tanácsadói szerződéseket kötöttek egy faiskolával és egy másik céggel. Többek közt ezekkel a megállapodásokkal fizették ki a Szilvásy György volt titokminiszter tanyájára szállított facsemetéket, továbbá a tiszapüspöki temetőbe szánt fák vételárát. Benedek tagadja bűnösségét. Ítélet jövő héten várható.

Benedek Fülöp a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok idején dolgozott különböző államtitkári beosztásokban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, és ő felügyelte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet is. A vád szerint azért kötöttek fiktív tanácsadói szerződéseket, mert csak így tudták kifizetni azokat a gesztenye- és díszfákat, amelyeket Szilvásy György lesencefalui ingatlanján, valamint Benedek szülőfalujában ültettek el. Az ügyész perbeszédében hűtlen kezelés miatt mindhárom vádlottra próbaidőre felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért.

Benedek ügyvédje szerint a vád gyenge lábakon áll: az egyik tanú az ügyben játszott szerepe vitatható, ahogy az ügyészek tevékenysége is. „Megdöbbentő volt látni védőként, hogy egy 63 éves embert a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomás alá helyezett a bv-intézetben és megpróbálta megtörni, elérni azt, hogy kiszolgálja ezt a valamilyen fölöttes, mögöttes érdeket. Ez az állapot egészen addig fennállott, amíg az ügy át nem került a Központi Nyomozó Főügyészséghez, ahol saját véleményem szerint mind emberileg, mind szakmailag egy teljesen más ügyészi gárda vette át az ügyet, akik biztosították védencemnek a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető emberi jogait” – fejtette ki Tüske Gábor.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori államtitkára továbbra is tagadja bűnösségét. Az utolsó szó jogán azt mondta: reméli, ügyében korrekt döntést hoznak.

„Megszégyenítettek, egészségemre, az egész egzisztenciámra károsan hatott. Nem várom még azt sem, hogy bocsánatot kérjenek, de hagyjanak már nyugodtan békén, mert ez a facsemeteügy, az a gomb a kabáthoz. Ezt higgyék el nekem. Másik hét tényállás volt, amikor az őrizetbe vételt közölték velem, ebből hatot – csodálatos módon – megszüntettek” – fogalmazott Benedek Fülöp a tárgyaláson.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a jövő héten, csütörtökön hirdet ítéletet az ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!