2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Felfüggesztették, mégis szerződtek Lázár vasúti villamosára

2017. május 25., csütörtök 22:58, frissítve: péntek 06:44

Az eljárást felfüggesztették, a szerződést mégis aláírták. Tízmilliárdokért vesz vasúti villamost a MÁV. A kancelláriaminiszter erősködik, hogy a megállapodás nem végleges, a Közbeszerzési Értesítő viszont másra enged következtetni.

A városban olyan lenne, mint a villamos, a két város között pedig, mint a vonat. A vasútvillamos – angol kifejezéssel  a tramtrain – a Dél-Alföld két  nagyvárosát, Hódmezővásárhelyet és Szegedet kötné össze.
Hódmezővásárhely parlamenti képviselője, Lázár János kancelláriaminiszter arról beszélt korábban, hogy a közlekedési fejlesztés nem kerülhet többe harmincmilliárd forintnál. Ezt a pénzügyi keretet kis híján kimeríti az a szerződés, amelyet a hónap elején írt alá a MÁV egy svájci céggel. Az erről szóló hirdetmény a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A kontraktusról a minisztert is megkérdeztük.


– Május 8-án aláírtak egy szerződést a Stadlerrel 28 milliárd forintra, járműbeszerzésre.
– Igen, de ez nem az.
– Hanem mi? Hát az van írva, hogy Szeged–Hódmezővásárhely tramtrain.
– Igen, de ez csak egy előminősítési eljárás volt, és tudomásom szerint végleges szerződés nincsen, nem is lehet.


A Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetmény azonban végleges szerződésre utal. A szövegben olyan kifejezések szerepelnek, mint az eljárás eredménye vagy a nyertes ajánlattevő. A svájci cég nyolc szerelvényt gyárt a MÁV-nak, további négyre pedig a magyar vasúttársaság vételi jogot szerzett. Az árat eredetileg 20 milliárd forintra becsülték.

Lázár János állította: írásban kapta meg a felfüggesztésről szóló dokumentumokat.


– Biztos, hogy az egész le lett állítva, illetve föl lett függesztve. Ezt írásban megkaptam a fejlesztési minisztériumtól.
– Akkor ma miért jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben?
– Meg kell kérdeznem, nem tudom most pontosan önnek megválaszolni. Biztos, hogy politikai döntés, kormányzati döntés a beruházás végső megvalósításáról nincsen.
– Tehát akkor ezt a szerződést, ezt lehet, hogy – mert hát megjelent az értesítőben, akkor csak megkötötték – lehet, hogy törlik?
– Egész biztos.

Kérdéseinket elküldtük a MÁV-nak is. Azt szerettük volna tudni, hogy melyik minisztérium felhatalmazására kötötték meg a 28 milliárd forintos szerződést, illetve hogy valóban felbontják-e azt. A vasúttársaság adásunkig nem válaszolt.

Lázár János bejelentette azt is, hogy a tramtrain vonalát meghosszabbítanák Szabadkáig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!