2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Felfüggesztett kapott a volt fideszes polgármester

Hír TV

2018. június 29., péntek 17:53, frissítve: péntek 18:16

Felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt egy év felfüggesztett börtönre ítélte a Pécsi Törvényszék első fokon Szigetvár volt fideszes polgármesterét. Az ügy másik két vádlottja 2 év letöltendő börtönt, illetve több mint egy millió forintos pénzbüntetést kapott.

A harmadrendű vádlott 2010 és 2014 között volt Szigetvár fideszes polgármestere. Nevelt fiát, az ügy másodrendű vádlottját szerette volna kinevezni a helyi vízmű vezetőjének, ehhez a testület többségének szavazata kellett volna. Mivel ez hiányzott, Németországból egy ott dolgozó képviselőt, az ügy elsőrendű vádlottját az önkormányzat gépkocsijával hazahozatta, majd másnap a repülőtérre vitette. Szolgálataiért majdnem 4 millió forintért szórólap-terjesztésre kötött vele szerződést, amit a képviselő csak papíron teljesített. A volt polgármester végig tagadott, ügyvédje a felmentését kérte.

K. János az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta: „Tisztelt bíró úr, a korábban elhangzottakat fenntartom. Nem vagyok bűnös egyetlen vádpontban sem” – közölte a harmadrendű vádlott.

A Btk. szerint a volt polgármester akár négy és fél év börtönt is kaphatott volna, a bíróság azonban betegségére tekintettel csak egy év 3 évre felfüggesztett börtönre ítélte.

„Az állandó bírói gyakorlat, ahogyan azt a Kúria több döntésében is megfogalmazta az ilyen vesztegetés jellegű cselekmények esetében, sem az enyhítő szakasz alkalmazására nem lát lehetőséget, sem pedig a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, de az enyhítő körülmények nagyobb számára és nyomatékára tekintettel, betegségére is figyelemmel függesztette fel a bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását” – indokolta Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék bírája.

A volt képviselő két év letöltendő börtönt kapott, míg a nevelt fiú egy 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetést. K. János felmentésért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!