2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Félezer családnak segíthet a gyógynövénygyűjtő program

2015. június 13., szombat 12:10, frissítve: szombat 13:14

Gyógynövények termesztésével és gyűjtésével foglalkoznak a kaposvári közmunkások. A program tavaly indult, a távlati cél az, hogy 500 család megélhetését biztosítsák.

A kaposvári gyógynövényprogramban 90 közmunkás vesz részt, a város összesen 400 embert foglalkoztat ebben a formában. Levendulát termesztenek, illetve a hársfák levelét és virágát gyűjtik. „Beleszámít a nyugdíjunkba, ezért jó ez a program. A másik pedig az, hogy egy képesítést fognak majd adni a gyógynövénygyűjtésről. Számunkra ez is egy támpont a továbbiakban, a tanulás szempontjából” – véli Balogh József közmunkás.

A hárs után aranyvesszőt, csalánt, vadgesztenyét és szederlevelet is gyűjtenek majd a résztvevők. Az önkormányzatnak az a terve, hogy feldolgozás után a város intézményeinek értékesítik a termékeket. „Olyan bevételt tudunk produkálni ezekkel a tevékenységekkel, ami előbb-utóbb ki fogja termelni azt a munkabért és azokat a költségeket, amire szükség van az ő foglalkoztatásukhoz. Innentől kezdve pedig – várhatóan egy szociális szövetkezet keretében – ők már nem közmunkások lesznek, hanem rendes munkavállalók. Ez a célunk, megpróbáljuk őket ezzel a programmal visszavezetni a munka világába” – mondja Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

A jövő tavaszig tartó programot százmillió forinttal támogatja a Belügyminisztérium. A távlati cél az, hogy a gyógynövénytermesztés és -gyűjtés 500 család megélhetését biztosítsa Kaposváron.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!