2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Felavatták a Horn Gyula-szobrot Brüsszelben

2015. szeptember 16., szerda 08:05, frissítve: szerda 09:19

Szobrot kapott Horn Gyula a brüsszeli Európai Parlamentben. A szobor szemben áll a volt miniszterelnökről elnevezett teremmel. Magyar politikusok közül Antall Józsefről neveztek még el helyet az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament Horn Gyula-termével szemben állították fel Brüsszelben Horn Gyula szobrát. A parlament román alelnöke szerint az egykori magyar miniszterelnök sokat tett az európai megosztottság leküzdésében. A szoborállítást Szanyi Tibor kezdeményezte. Az avatáson az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker nagy embernek, nagy magyarnak és nagy európainak nevezte Horn Gyulát.

„Az első hivatalos látogató, akit mint Luxemburg miniszterelnöke köszönthettem, az Horn Gyula volt, 1995. február 14-én, Valentin-napon. Az első ország, ahol látogatást tettem, Magyarország volt, 1995. november 2-án. Ez nagy napja volt a nemzetek történelmének, mert Gyula adott nekem néhány üvegnyi, ha nem kartonnyi Unicumot” – emlékezett a bizottság elnöke.


A szobrot elsőként három volt MSZP-elnök koszorúzta meg. Horn Gyulán kívül egy másik magyar miniszterelnöknek is állítottak emlékművet Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Antall József szobrát idén márciusban avatták fel. A rendszerváltozás utáni első magyar miniszterelnök szobra egyébként abban az épületrészben található, amelyet róla neveztek el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!