2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Feketébe öltöztek az LMP képviselői

2015. április 20., hétfő 15:40, frissítve: hétfő 15:48

Fekete ruhában siratta el a magyar egészségügyet az LMP a parlamentben. Az ellenzéki párt szerint azonnali béremelés nélkül idővel azok a szakdolgozók, orvosok is külföldre távoznak, akik egyelőre maradtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az LMP szemére vetette, hogy nem szavazta meg a kórházi adósságok rendezésére elkülönített 60 milliárd forintot. Rétvári Bence arra nem tért ki, hogy az összeg már akkor sem volt elég, amikor a kormánypártok elfogadták az idei költségvetést.

A Lehet Más a Politika frakciótagjai feketében érkeztek a parlamentbe. Az ellenzéki párt képviselői az ápolókkal vállaltak szolidaritást. Hétvégén egy nővér – ha engedték volna neki – fekete ruhában tiltakozott volna az egyik fővárosi kórházban, amiért nem fizették ki neki a túlórapénzt. Az LMP szerint nem a hálapénz törvényesítése a megoldás az egészségügy pénzhiányára.

„A hálapénzzel nem lehet pótolni, helyettesíteni a béremelést, márpedig a kormány most azt üzeni az egészségügyi dolgozóknak, hogy ne is számítsanak rendes béremelésre, legfeljebb hálapénzre, ha meg szeretnének élni valahogy idehaza” – mondta Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

„60 milliárd forintot különítettek el a kormánypártok a költségvetésben a kórházak adósságának rendezésére” – hangoztatta válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. „Amit önök persze nem szavaztak meg, ezt a 60 milliárd forintot az egészségügyi ágazatnak, pedig pont annyi volt az elfogadáskor az adósságállomány, mint ez az összeg, tehát nagymértékben segítheti a kórházak működését” – fogalmazott Rétvári Bence.

A költségvetés elfogadása óta azonban az adósságállomány nőtt. A Magyar Államkincstár február végi adata szerint az egészségügyi intézmények tartozásai meghaladták a 77 milliárd forintot. Az összegből több mint 76 milliárd a kórházak, rendelőintézetek beszállítóinak, szolgáltatóinak járna. Maguk a beszállítók az adósságállományt még magasabbra, 100 milliárd forintra teszik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!