2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Fekete György: A politika nem folyt bele az MMA életébe

2017. október 8., vasárnap 21:44, frissítve: hétfő 10:34

„Minden igyekezetünk arra irányul, hogy a politikai mezőbe ne tartozzunk bele” – fogalmazott Fekete György, az MMA leköszönő elnöke a Hír TV-nek.

„Nagyobb etikai hibát nem tudnék elkövetni életem végén, mint hogy erről beszéljek. Mi nem párt vagyunk” – fogalmazott a Hír TV-nek Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnöke azzal kapcsolatban, hogy kit lát esélyesnek utódjaként. Az MMA tisztújító közgyűlése kedden választ új elnököt. A szeptemberben 86. életévébe lépő Fekete vélhetőleg  nem száll ki az akadémia életéből, tiszteletbeli elnökként befolyása valószínűleg változatlan marad.

Fekete György nyilatkozata szerint a 2011 óta tartó ciklusról részletes beszámolót fog tartani a közgyűlésnek, önmaga véleményezésétől azonban mereven elzárkózott, mondván, magát nem minősítheti. „Engem csak más minősíthet. A saját megelégedettségem vagy nem elégedettségem családi ügy, nem tartozik a közre” – emelte ki.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, minden igyekezetükkel azon voltak, hogy a politikától távol maradjanak, és „hál’ isten” – fogalmazott – a művészeti akadémia működésébe senki nem szól bele.

A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta áll az MMA élén, amelynek elnöki tisztsége legfeljebb két hároméves cikluson keresztül tölthető be. Az alapszabály értelmében azonban akár a közgyűlés napján, a mandátumvizsgálat befejezéséig is lehetőségük van írásban új akadémikust jelölni az MMA élére a szavazati jogú tagoknak. Ugyanígy megadja az alapszabály a visszalépés lehetőségét is.

(Az új vezetők között Marton Éva opera-énekesnő mellett azt a Jankovics Marcellt emlegetik sokan, aki többször fogalmazott meg éles kritikát az MMA működésével és a kormány kultúrpolitikájával kapcsolatban.)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!