2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Fejcserék Vajna új lapjainál

Hír TV

2017. október 18., szerda 20:20, frissítve: szerda 22:26

Kirúgták a frissen Andy Vajna érdekeltségébe került Lapkom több napilapjának a vezetőjét. A Bors című bulvárlapnál, valamint a két legnagyobb példányszámú megyei napilapnál, a Délmagyarországnál és a Kisalföldnél egyszerre neveztek ki új főszerkesztőket és további vezetőket, illetve szerdán távozott a Lapcom vezérigazgató-helyettese is. Az amerikai ideiglenes ügyvivő kedden fogalmazott meg éles kritikát a magyarországi sajtószabadsággal kapcsolatban, mások mellett éppen azért, mert a megyei napilapokat kormányközeli vállalkozók kebelezték be.

Két hét sem telt el, mióta minden hatóság jóváhagyta, hogy Andy Vajna felvásárolhassa a Lapcom kiadót, máris leváltották a hozzá tartozó újságok vezetését. A Borstól, valamint a két legnagyobb példányszámú megyei laptól, a Kisalföldtől és a Dél-Magyarországtól a főszerkesztők, illetve további vezetők is távoztak, a Lapcom kiadó stratégiai igazgatója pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworkstől érkező Élő Gábor lesz.

– A sokszínű tájékozódás alkotmányos jogának ön szerint a megyei lappiac ma megfelel-e?

– Én úgy gondolom, hogy igen. Mi a probléma ezzel kapcsolatban?

– A tulajdonosi körök, ugye, mindegyik a kormányhoz kötődik. Ez nem korlátozza a véleménypluralitást?

– Én azt gondolom a saját városomat és a saját választókerületemet ismerve, hogy a megyei lapnak már nagyon régen nincs befolyása arra, hogy az emberek mit gondolnak.

Ezt nyilatkozta egy hete a Hír TV-nek Lázár János.

Ennek ellenére a kormányközeli üzletemberek médiaterjeszkedése feltűnő. Mára már nincs kormánytól független megyei lap. Ezen a piacon három üzletember, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és a Népszabadságot bezárató, pénzügyi bűncselekmények miatt elítélt osztrák Heinrich Pecina osztozik.

„A demokratikus kormányok nem kísérelhetik meg elhallgattatni a feléjük irányuló kritikát” – szögezte le kedden az amerikai ügyvivő, aki élesen kritizálta a magyar sajtószabadság helyzetét.

 „A kormány szövetségesei fokozatosan szerezték meg az irányítást és a befolyást a médiapiacon anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttének megakadályozására létrehozott testület, a versenyhivatal kifogást emelt volna. Legújabban pedig kormánypárti figurákhoz köthető cégek szerezték meg az irányítást az utolsó független megyei lapok fölött is” – fogalmazott David Kostelancik, hozzátéve, hogy a kormánypárti tulajdonba került lapoknál az újságírók egyáltalán nem fogalmazhatnak meg kormánykritikát.

– Nem figyeltem mit mondott az ügyvivő úr.

– Azt mondta, hogy Magyarországon súlyosan szűkül a nyilvánosság, a független médiumok száma, illetve a kormányközeli üzletemberek térnyerése aggasztó.

– Hát nézze, hogyha ez elhangzott a magyar sajtóban, ez önmagában a cáfolata annak, amit az ügyvivő mondott.

– Tehát az, hogy elmondhat egy ilyet, attól a sajtószabadság maradéktalanul érvényesül?

– Megjelent a sajtóban egy kritika, amely pont azt hiányolja, hogy nincs sajtószabadság, akkor azt gondolom, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

– Nem azt mondta, hogy nincsen, hanem azt, hogy szűkül.

– Ez már csak nézőpont kérdése.

(Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár)

Andy Vajna nemcsak a Lapcomot és a TV2-t birtokolja, övé a Rádió 1 is, amellyel sorra szorítja ki a vidéki rádiókat egy-egy frekvenciáról. Ezekről a frekvenciapályázatokról a médiahatóság dönt, ám a sok szabálytalanság miatt több bírósági per is folyamatban van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!