2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Fazekasnak több ügy miatt is magyarázkodnia kell

2015. április 28., kedd 16:51, frissítve: kedd 17:51

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség Kiss Szilárd és két társa ellen vesztegetés bűntette miatt. A férfi a moszkvai magyar követség mezőgazdasági attaséjaként és a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottjaként is dolgozott. A bűncselekmény időpontjában is állami alkalmazásban állt, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint azonban a bűncselekménynek ehhez nincsen köze. Ezt állítja az ügyészség is. Fazekas Sándor közben megerősítette: a miniszterelnök bízik benne, és magától sem kíván lemondani.

A moszkvai magyar nagykövetség egykori mezőgazdasági attaséja idén januárban került előzetes letartóztatásba. A Kecskeméti Járási Ügyészség pedig hétfőn emelt vádat Kiss Szilárd és két társa ellen vesztegetés bűntette miatt. A vád szerint Kiss Szilárd egyik cége több száz milliós tartozást halmozott fel, amit a hitelt nyújtó takarékszövetkezet átadott egy másik takarékszövetkezetnek. „Az erről értesült K. Sz. megtudta, hogy egy nyíregyházi vállalkozó ismerőse, Sz. Gy. és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, G. I. jól ismerik egymást. Ezért 2013 nyarán az akkoriban állami alkalmazásban állt, de a vád szerint cselekménnyel magánemberként terhelhető K. Sz. ezen ismerőse közbenjárását kérte abban, hogy a takarékszövetkezet a fenti követelését áron alul adja el a saját vagy Sz. Gy. érdekeltségébe tartozó cégnek” – mondta Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Kiss Szilárd cégének tartozását végül a valós érték negyedéért adták el. A vesztegetésekhez szükséges több százezer eurós kenőpénzt Kiss Szilárd biztosította. Azt az ügyészség is elismeri, hogy a férfi a kérdéses időpontban állami alkalmazásban állt.

Bár korábban a földművelésügyi tárca még miniszteri biztosként hivatkozott Kiss Szilárdra. Fazekas Sándor hozzátette: a Kiss Szilárd elleni vádemelés nincs összefüggésben a minisztériumban végzett munkájával. „Az elmúlt évben szűnt meg a foglalkoztatása a minisztériumban, de egyébként Kiss Szilárd ügyében valamennyi tényt és körülményt már hónapokkal ezelőtt közzétettünk” – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. Arra a kérdésre, hogy: mi volt az oka akkor a távozásának, azt felelte, „már valamennyi kérdést ezzel kapcsolatban megválaszoltunk”.

Fazekas Sándornak nem csak Kiss Szilárd miatt kell magyarázkodnia, neve felmerült a karcagi Kun-Mediátor-ügyben, a földművelésügyi tárca egyik háttércégének pedig több száz millió forintja veszett el a Hungária Értékpapír csődje miatt. A kormányközeli Napi Gazdaság hétfőn írta meg, hogy a tárcavezető távozhat a kormányból, ezt a miniszterelnök azonban még aznap cáfolta: „Nem lesz kormányátalakítás.”

Fazekas Sándor pedig leszögezte: magától sem készül távozni. „Az elmúlt néhány évben a magyar mezőgazdaság teljesítménye 42 százalékkal nőtt. A földtörvény megvédi a magyar földet. Látszik az, hogy a gazdák földhasználati lehetőségei is bővültek. Tehát nekünk ezek az alapfeladataink, erre koncentrálunk. Azzal kapcsolatban, hogy hírek, álhírek, vagy vadkacsa jellegű kacsák repülnek, és nem kívánok különösebben kommentálni semmit sem, én teszem a dolgom, miniszterelnök úr bizalmát élvezve” – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor a 2010-es kormányváltás óta áll a mezőgazdasági tárca élén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!