2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fagyhalál: a civilek szerint a kormány mossa kezeit

Hír TV

2018. március 5., hétfő 20:42, frissítve: hétfő 22:51

Míg Kósa Lajos kampányvideón aggódik a hajléktalanokért, a Fidesz csak addig érez értük felelősséget, amíg az ellátórendszerben vannak. A múlt héten a kancelláriaminiszter nem tudott adatokat mondani a kihűléses halálesetek számáról, mert szerinte azokban nincs felelőssége az államnak. Egy civil szervezet szerint a kabinet csak mossa kezeit.

– Én meg kint alszom az utcán.
– De az nagy butaság, mert egyébként a hajléktalanszállón van hely. Tényleg.
– Ah, nincsen.
– Dehogynem. Tudom, mert szoktam nekik adományozni egy csomó pénzt. És ott kap, mosnak magára.
– Így van. Lehet fürödni.
– Ételt kap. Fürödni lehet, és nem kell ilyenkor az utcán lenni, és most is megkérdeztem, van hely. Úgyhogy inkább oda menjen. Rosszabb itt ácsorogni.

A fűtött autóból jótékonykodott Kósa Lajos. A tárca nélküli miniszter kampánykörútján javasolta azt egy hajléktalannak, hogy menjen be a szállóra. Volt, akinek nem kellett kétszer mondani. A múlt heti szélsőséges hideg idején megteltek a hajléktalanszállók.

„A közép-magyarországi regionális diszpécserszolgálathoz beérkezett hívások alapján az országos kihasználtság 94 százalékra futott fel, és Budapesten 90 százalék körül állt meg” – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

A kormány szerint a szokatlanul hideg időben jól vizsgázott a megerősített ellátórendszer. A Magyar Szociális Fórum adatai szerint azonban február 25-től 28-ig, vasárnaptól szerdáig 24-en haltak meg kihűlés miatt. Többségük saját fűtetlen lakásában. November és február vége között pedig összesen 185-en fagytak meg.

„Én nem tudok önnek adatot mondani, mert azokon a hajléktalanszállókon, szociális intézményekben, ahol a magyar állam áll helyt, ott fagyhalál nem következett be” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány – a sajtó és az ellenzék rendszeres érdeklődése ellenére – továbbra sem hozza nyilvánosságra a kihűléses halálesetek számát. A kancelláriaminiszter szerint ugyanis nincs olyan, aki az állam felelőssége miatt hűlt ki. A Fidesz ezt nem cáfolja.

„A magyar államnak abban van felelőssége, hogy mindent megtegyen a nehéz helyzetben lévő emberek segítéséért. A kormány például elérte azt, hogy minden hajléktalan számára van biztos és fűtött szállás, ahová elmehetnek és időt tölthetnek. További kormányzati felelősség és eredmény például, hogy ingyenes tűzifát osztunk, nagyobb számban és nagyobb arányban, mint bármikor korábban” – mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

A Magyar Szociális Fórum elnöke elkeserítőnek találja, hogy a kormány mossa kezeit, és az áldozatokra hárítja a felelősséget. Simó Endre szerint a kormánynak volna mit tennie. „Ki kellene küszöbölni a fagyhalált, mert ez borzasztó itt, Európa szívében. Lakásépítés, szociálisbérlakás-építés a kilakoltatások helyett és méltó megélhetés biztosítása egymillió embernek, aki nyomorog” – sorolta a szükséges intézkedéseket.

A fórum egyébként egészségügyi adatok alapján összesíti a kihűléses halálesetek számát. A szervezet elnöke szerint a kormány csak azért nem teszi meg, mert el akarja hallgatni a tényeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!