2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ezt sem fogja kitenni a kormány az ablakba

Hír TV

2018. február 24., szombat 15:44, frissítve: szombat 17:20

Nem fog bekerülni a kormánynak küldendő heti két pozitív kicsengésű kórházi hírbe a sátoraljaújhelyi intézmény gyermekosztályának ideiglenes bezárása. Nem is nyilatkozik róla az illetékes minisztérium, mélyen hallgat a magyar távirati iroda is, és a kormányközeli sajtót sem érinti meg a téma. Az orvoshiány miatt a beteg gyerekeket 85 kilométerre, Miskolcra kell vinniük a szülőknek.

A csecsemő és gyermekosztály működése határozatlan időre szünetel a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, orvoshiány miatt nincs ellátás.

– Szóhoz se tudok jutni..., szörnyű, ami itt megy, ebben a városban, meg országszinten is, hogy már lassan mindent bezárnak; – Nekem is van két kis unokám, akik elég betegesek. Nem tudom hogy mi lesz ebből – fogalmaztak helybéli édesanyák a Hír TV-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Miskolci megyei Kórházat jelölte ki a a betegek ellátására. A sürgősségi eseteket pedig a háziorvosi ügyeletekre kell vinni.

– Az én édesanyám is gyermekorvos, a testvérem is. Le vagyunk döbbenve, hogy egy Boda Pali bácsi után, aki itt főorvos volt, nagy hírű gyermekorvos, ez lett az eredménye… Egy ilyen osztálynak, hát szégyen – nyilatkozta Feckó Ágnes sátoraljaújhelyi lakos.

A helyi ellenzék jövő héten aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy újra kinyisson a gyermekosztály.

– Tragikus, elfogadhatatlan, felháborító az, hogy Magyarországon a kormánypropagandával szemben Magyarország nem az első ennek a kormánynak, hanem az utolsó! A legnagyobb bűnnek tartjuk azt, hogy gyermekeket ellátás nélkül hagynak. Másfél órát autóztatni azért, hogy Miskolcon hosszú órákat várakoztatva őket kapjanak esetleg ellátást! Ez egy komolyabb betegség esetén mondhatjuk, hogy a gyermek életébe kerülhet – reagált Zavecki Tibor, a DK országgyűlési képviselőjelölte.

„Migráncshiszti”

„Migráncshisztinek” nevezte a sátoraljaújhelyi kórház Facebook-oldalán az egyik főorvos az utolsó orvos felmondását. Az intézmény honlapja alapján a gyerekosztályon több külföldi származású orvos is dolgozott. A kórház egyik vezető főorvosa a migráncshiszti bejegyzését törölte, de a „lemiggránsozott” orvos védelmére kelő válaszokból kiderül, hogy nem nevezte meg a távozó szakorvost.

 

Harmat György, a Semmelweis Egyetemen oktatója, aki korábban a Madarász utcai Gyermekkórház és a Heim Pál Kórház főigazgatója is volt, arra figyelmeztet, hogy nagyon elöregedett a szakma. Nem ritka, hogy 70-80 éves gyermekgyógyászok dolgoznak, az utánpótlás pedig közel sem elégséges.

– A gyerekgyógyászat nem egy pénzes fizetőszakma, nem a sikerszakmák közé tartozik. Ilyen szempontból tehát nagyon nehéz utánpótlást találni. Ennek a megoldására évek, évtizedek óta felhívtuk a figyelmet. Sokkal több gyerekgyógyászt kéne képezni és megfelelő életpályamodellt biztosítani számukra, hogy ne lehessen utána hiányszakmának tekinteni. De erre sajnos egyelőre nem láttunk megfelelő fogadóképességet az egészségügyi kormányzattól – mondta Harmat György.

 A Magyar Nemzet Online emlékeztet arra, hogy több ezer orvos hiányzik a rendszerből, és bár 2015-ben például az orvosok nyilvántartásában több mint 63 ezer név szerepelt, valójában csak 35 ezren dolgoztak az állami ellátásban.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!