2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Ezt adjam a magyarok szájába?

2015. május 2., szombat 12:34, frissítve: szombat 18:17

Elveszíthetik megélhetésüket a halászatból élők egy törvény miatt, amely 2016-tól megtiltja a halászatot a hazai folyókon. Az is előfordulhat, hogy a Tisza-parti halászcsárdákban nem lehet majd tiszai halat enni.

A nagykörűi Kovács Géza családjában hat generáció óta mindenki halász. Kérdés, hogy lesz-e, aki folytassa a mesterséget. 2016-tól ugyanis megszűnik a kereskedelmi halászat a folyókon és a természetes tavakban. „Mélységesen fel vagyok háborodva. Itt vagyok 62 évesen, és akkor megszűnik az életem? Mert nekem ez volt az életem, itt kezdtem, ez az első munkahelyem, máshol nem dolgoztam egy percet sem. Csak itt, a halászatban” – panaszolta a hivatásos halász.

Ambrus József 30 éve halászik Tiszaújváros mellett. A halász szerint már az is segítene rajtuk, ha a tilalom csak a nemes halakra vonatkozna, és a kevésbé értékes fogást eladhatnák:

– Önöknek elégséges lenne, ha csak a keszeget adhatnák el a jövőben?
– Persze. Keszeg, busa, amur, kárász, még törpeharcsa is van a vízben, úgyhogy biztos, hogy meg lehetne élni belőle.

A felsorolt uszonyosokra pedig vevő is lenne: a tiszaújvárosi Sziget Csárda halételeit még külföldön is emlegetik. A csárdában eddig kizárólag folyóvízi halakból főztek a szakácsok. Jövőre már nem vásárolhatnak a tiszai halászoktól. „75 százalékát adja a forgalomnak a halfajta fogyasztása, és ezt a jövőben nem tudom, hogy hogyan fogom kialakítani. Nem azért haragszom, hogy behozzák a lengyel süllőt, a vietnami pangusi harcsafilét, de ezt adjam a magyarok szájába és ezzel nyelessem le őket? Nem az a vendéglátós vagyok, aki ezt elviseli. Azt akartam, hogy a gasztronómiában az egészséges táplálékért harcoljunk, hiszen ne legyen ez a nemzet beteg” – nyilatkozta Tógyer Gyula, a Sziget Csárda tulajdonosa.

A kereskedelmi halászat tiltása 250 halásznak fejtörést okoz, 350 ezer horgász azonban biztosan örül. A tiszaújvárosi Zabos Géza Horgászegyesület elnöke szerint jót tehet a halállománynak a tiltás. „Azért értek egyet, mert a kereskedelmi halászat szó szerint irtotta a halállományt, ész nélkül. […] Biztos, hogy ez a tilalom pozitív irányú változást fog hozni” – mondta Kiss Béla.

A Földművelésügyi Minisztérium a korlátozást azzal indokolja, hogy a kereskedelmi halászat a technológiai fejlődésével kockázatot jelent a természetes vizek halaira. A tárca szerint a halászat fő feladata a jövőben az inváziós fajok kifogása lesz, az őshonos fajták a halastavakból kerülhetnek a kiskereskedelembe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!