2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Ezrek veszítik el munkájukat a törvénymódosítás miatt

2017. október 8., vasárnap 10:36, frissítve: vasárnap 12:43

Elérte az államosítás a szociális szövetkezeteket is – a szervezet országos elnöke szerint. A nyári törvénymódosítás, mely szerint a jól működő dolgozói közösségekbe ezentúl az önkormányzatokat is be kell vonni, sokaknak elvette a kedvét: inkább megszüntetik a szövetkezeteket, minthogy állami befolyás alá kerüljenek.

Betett a szociális szövetkezeteknek a nyáron elfogadott törvénymódosítás. Eszerint az eddig jól működő társulásokba kötelező bevonni önkormányzatot, illetve karitatív szervezetet. A legtöbb szövetkezet ugyanakkor ezt nem akarja, ezért inkább megszűnik vagy átalakul. Ezzel kétezer ember veszíti el munkáját. Tömören ez a lényeg.

„Ez a takarás egyrészt, mint a szivacs, úgy megtartja a nedvességet, visszafogja a gyorsan lehúzódó csapadékot” – Lajos bácsi és a három asszony is az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet tagjai. Zöldséget, fűszereket termelnek, oktatással, képzéssel foglalkoznak, nyári egyetemük is van. Tóth Gézánénak ez az egyetlen munkalehetősége az alföldi Kunbábonyban. Csípőprotézise van, nem bírna álló vagy ülő munkát végezni.

„Nekem ez munka, ahol jövök-megyek, intézem az ügyes-bajos dolgokat, vagy éppen kitakarítok egy szobát, vagy áthúzom egy szobában az ágyakat, ezt meg tudom csinálni, és nem időre kell csináljam” – mesélte Tóth Gézáné.

Tímea felszolgáló. Március óta dolgozik a szociális szövetkezetben. Azt mondja, össze sem lehet hasonlítani korábbi munkahelyeivel, pedig itt is ugyanannyit keres. Napi hat óra munkáért havi 95 ezer forintot.

„Nem mint alkalmazott és főnök viszony van. Hanem tényleg mint családtagok, olyanok vagyunk egymásnak. Akár van családi rendezvény, akár csak apróság, csirkepucolás, szólunk egymásnak, és megyünk segíteni” – mondta Szalai Tímea.

A szociális szövetkezetek hátrányos helyzetűeket, munkanélkülieket, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A tagok hozzák létre, szavazva döntenek az ügyeikről, mindenkinek egyforma, azaz egy szavazata van. Bevételük az általuk megtermelt javakból van.

„A tagok úgy vélekednek, hogy nem szeretnénk függőségi viszonyba kerülni senkitől sem, és ezért szövetkezeti formává fogunk átalakulni” – így az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet vezetője, Mészáros Zsuzsanna.

A szervezet országos elnöke államosításról beszél.

„Van 3000 szociális szövetkezet, és van 260 olyan szociális szövetkezet, amit a Belügyminisztérium hozott létre, önkormányzati taggal, közfoglalkoztatásra. És tulajdonképpen ezt a modellt akarják az összes 3000 szociális szövetkezetre rányomni” – hangsúlyozta Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint a közfoglalkoztatás pedig nem önfenntartó, állami támogatásra szorul. Ezért – az önkormányzatokon keresztül – az állami befolyás mindig ott lesz a szociális szövetkezetekben. Szerinte a receptnek van még egy fő összetevője: uniós milliárdokhoz juttatni a haverokat.

„A médiában elég nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába, illetve az ESZOSZ kapott, Farkas Flórián ötmilliárdot, az ESZOSZ hárommilliárdot, és mind a kettő közfoglalkoztatásra kapta. Tehát az EU-s pénzeket átcsatornázzák a politikai közfoglalkoztatás pénzeibe meg a saját klientúrájának a finanszírozásába, és ugye lehet tudni, hogy egyetlenegy munkahelyet sem hoztak létre” – mutatott rá Németh László.

A gondolkodásra három hónapjuk maradt a szociális szövetkezeteknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!