2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Ez már egy egészséges fiatalnak is sok lehet

2017. augusztus 4., péntek 21:06, frissítve: péntek 22:26

Ötödével nőtt a mentők feladata a hőség miatt. Több helyen a 40 fokot is elérte a hőmérséklet. Ilyenkor már nemcsak a rosszullét veszélyes, hanem a kialvatlanság miatt a balesetek száma is nő. A harmadfokú hőségriadót vasárnap éjfélig hosszabbították meg.

Volt, aki a boltból, más pedig a kútról igyekezett vízhez jutni Debrecenben, ahol napközben a 40 fokot is elérte a hőmérséklet. Budapesten szintén a kutaknál hűsöltek a járókelők. A mentőknek több a dolguk, mint egy átlagos napon, 20 százalékkal kapnak több riasztást a kánikulában.

„Mindenki vigyázzon magára, hiszen a harmadfokú hőségriadó már nemcsak az idős szívbeteg embereknek szól, hanem egy egészséges fiatalember is rosszul lehet, ha nem gondoskodik a folyadékpótlásról, vagy ha hosszú időt tölt a napon, ahol a tűző nap hőgutát, akár hőség okozta ájulást is okozhat” – intett óvatosságra Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Pécsett úgy alakították át tűzcsapokat ivókutakká, hogy a tűzoltók munkáját ne veszélyeztesse. Az ehhez használatos toldalék magyar építészhallgatók találmánya. A tűzcsapok vizét a szolgáltató rendszeresen ellenőrzi.

„Ezeknek az alkalmi ivócsapoknak a kialakítása nagyon egyszerű, ugyanígy a használata is. Egyetlenegy gombnyomással friss ivóvízhez juthatnak a járókelők. Alapvetően a nyári szezonra szánjuk a magyar építészeknek ezt a rendkívül ötletes találmányát” – mondta Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense.

A hőségriadót vasárnap éjfélig hosszabbították meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!