2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ez eddig példátlan, ami az egészségügyi államtitkárt is nyugtalanítja

Hír TV

2017. november 15., szerda 17:29, frissítve: szerda 18:20

Már meghaladja a százmillió forintot a szabálytalan egészségügyi közbeszerzések miatt a kórházfenntartóra idén kiszabott bírságok összege. Az egészségügyi államtitkárt nyugtalanítja a szankciósorozat, de azt mondja, nem érti, mi a gond a pályázatokkal. A szabálytalan közbeszerzések miatt lélegeztetőgépek, altató-munkaállomások, laborberendezések megvásárlása csúszik.

Az elmúlt hónapokban az állami kórházfenntartó altató- és lélegeztetőgépekre, valamit labor- és ápolási eszközök vásárlására is közbeszerzéseket írt ki. Az új berendezésekre viszont még várni kell, több beszerzést ugyanis felfüggesztettek és megbírságoltak.

A Közbeszerzési Hatóság internetes oldalán közzétett határozatok szerint idén már 6 olyan tender volt, amely bírsággal végződött a közbeszerzéseket kiíró Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) számára. A büntetés összege meghaladja a százmillió forintot. Volt olyan pályázat, amit a gyanú szerint egyetlen cégre írhattak ki.

A kancelláriaminiszter augusztusban még felelősségre vonást emlegetett, a kórházellátó vezetője viszont a helyén maradt. A Közbeszerzési Hatóság elnöke a Hír Televízió kérdésére azt mondta, új ügy egyelőre nincs előttük.

„Ezek jogorvoslati eljárások voltak, ügyfélképes ajánlattevők által kezdeményezett jogorvoslati eljárások. Jelen pillanatban nem zajlik ilyen, ami meg befejeződött, az pedig fent van a Közbeszerzési Hatóság honlapján közigazgatási határozatok formájában” – fogalmazott Rigó Csaba Balázs.

Nyugtalanító

A pályázatok kiírásáért felelős kórházellátót korábban a jelenlegi egészségügyért felelős államtitkár irányította. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: a bírságok nyugtalanítják, de nem tudja, hogy mi volt a baj a pályázatokkal.

„Nem tudom, hogy hányról van pontosan szó. Azt tudom, hogy az elmúlt évben még 75 milliárd forintnyi fejlesztés, beruházás ment le hiba nélkül. Ebben az évben valamilyen oknál fogva – amit én sem értek, és nem tudok – felakadtak a rendszeren ügyek. A hatóság végzi a dolgát, ezt vitatja az állami fenntartó. Meg kell várni, hogy mi a végeredménye, a dolog engem is nyugtalanít egyébként, hiszen korábban erre eddig nem volt példa, meg kell várni, hogy mi történik a bíróságon” – emelte ki.

Az államtitkár elismerte, hogy a jogi eljárások lassítják a közbeszerzést, a beszerzések – mivel új közbeszerzést kell kiírni – hónapokat csúszhatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!