2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ez az ügy elsöpörheti az Orbán-kormányt”

Hír TV

2018. március 26., hétfő 10:12, frissítve: hétfő 18:23

1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra az FBI gyanúja szerint - írja a Magyar Nemzet. Az amerikaiak azt vélelmezik, hogy ez a pénz az uniós beruházások után visszaosztott jutalék volt. A lap szerint az amerikai nyomozóirodának egy magyar tanúja is van. A legfőbb ügyészség erről nincsenek információi és a rendőrség is csak egy másik ügy miatt hallgatná ki az érintett férfit. A külügyminiszter a választási kampánnyal magyarázza hír megjelenését.

F. Péter András az Interpol körözési listáján. A férfit különösen nagy értékben elkövetett pénzmosás miatt keresik. Az Index szerint a Magyarországon és külföldön a drágakő kereskedelemben is érdekelt.

Magyar Nemzet úgy tudja: ő lehet az, akit az Egyesült Államokban tanúként védenek, mert részt vehetett a Magyarországnak folyósított uniós pénzek megcsapolásában és külföldre mentésében. A lap szerint az FBI-nál azt gyanítják, hogy 1300 milliárd forint értékű EU-s forrás tűnt el, amit az MKB Bankból és más kormányközeli pénzintézetekből vettek fel, majd gyémántban illetve egy titkosított arab bankrendszeren keresztül juttattak külföldre. A pénz később arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, ahol szállodákat és kastélyokat vásároltak belőle.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az amerikai hatóságok F. Péter András vallomása alapján nyomozást kértek a magyar hatóságoktól, de Budapestről azt a válasz kapták, hogy nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

A Legfőbb Ügyészség közleményt adott ki, ebben azt írták: ők nem tudtak arról, hogy Egyesült Államok engedélyezte az ott tartózkodó férfi kihallgatását.

A külügyminiszter a választási kampánnyal magyarázza a híreket. Az általa felügyelt tárcához pedig semmilyen jelzés nem érkezett ilyen ügyről.

– Az esetek döntő többségében az ilyen információk megérkeznek a külügyminisztériumba is. Vagy közvetlen csatornákon az adott ország területéről, hatóságtól, vagy közvetetten a magyar hatóságoktól. De még egyszer mondom, semmi ilyen jelzés nem érkezett. Valószínűleg itt megint csak azzal a ténnyel állunk szemben hogy kevés van hátra választásig és a választási kampányban az egészen abszurd témák is feljöhetnek – mondta Szijjártó Péter.

A cikkben megemlített MKB bank közleményben reagált: a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő pénzintézet elutasítja, hogy pénzmosásban vett volna részt.

Az MKB Bank is cáfol

A Magyar Nemzet cikkében név szerint említett MKB bank is cáfol. Közleményükben azt írják: nem vettek részt pénzmosásban és mindenben megfelelnek a jogszabályoknak, a gyanús eseteket pedig jelentik a hatóságoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!