2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Exrendőrök lehettek a bűnbanda fejei?

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 13:25

Magyar exnyomozók irányítottak a közelmúltban egy olyan áfacsaló hálózatot, amely milliárdos kárt okozott a lengyel államnak. Célpont című műsorunkban megszólalt a hálózat kiugrott sofőrje is.

Aki ékszerrel csal, leggyakrabban másnak adja el a nemesfémet, mint ami. De van egy ennél jövedelmezőbb mód is, az áfacsalás.

A Célpontnak egy férfi azt állította, hogy maga is tagja volt annak az áfacsaló csoportnak, amelyet állítása szerint két exrendőr irányított, akik a Nemzeti Nyomozóiroda magas rangú tisztjei voltak.

„Sokan azt gondolják, hogyha aranyról, ezüstről, platináról beszélünk, giganyereségek vannak. Ha legálisan, normálisan, engedélyekkel, adózva csinálod, akkor giganyereségek nincsenek, becsületesen, tisztességesen meg lehet élni, de nem leszel csilliárdos belőle” – mondta a férfi.

Az Európai Unióban a határokon átívelő tranzakciók áfamentesek. Tehát, ha egy kereskedő egy másik országból vásárol valamit, az áfamentes. Mivel az áfa fogyasztást terhelő adó, csak abban az országban kell megfizetni, ahol az áru a fogyasztóhoz kerül.

„Elmentünk az autóval, telepakoltuk az autót, mindenhova be volt rakva, csomagtartóban, 25 kilós zsákokról beszélünk” – mondta egy férfi, aki futár volt. Egy ideig ő végezte a hálózatban a szállítási feladatokat.

„A csomagtartó tele volt rakva, és akkor plusz minden ülésnél a lábrész, de volt olyan eset, hogy még a vezetőnek a lábánál is volt egy-két zsák legalább, hogy el legyen osztva a súly teljesen, tele lett pakolva az autó” – folytatta beszámolóját egy férfi.

Ezek a szállítmányok papíron körbeutaztak több országon, a valóságban az arany vagy az ezüst azonnal a célországba került. Papíron azért kellett több országot is érinteni, mert így a hatóságok nehezebben állították meg, hogy melyik helyen csaltak.

- Egy kör talán olyan 70-80 millió lehetett, és abból ment így legalább három, szerintem.

- És akkor annak az áfája lett megoldva okosba.

- Így van.

Az egykor futárként dolgozó férfi állítása szerint az exrendőrök által irányított bűnszervezet nagyjából heti kétszázmillió forintnyi ezüst áfáját tüntette el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!