2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Éves állásokkal próbálják itthon tartani a szakácsokat

Hír TV

2018. június 8., péntek 22:10, frissítve: szombat 07:42

Éves állásokkal próbálják itthon tartani a szakácsokat és a felszolgálókat a Balatonnál - a csak a szezonban nyitva tartó vendéglátó helyek ugyanakkor ezt nem tudják megtenni, így a munkaerőhiány főként őket sújtja.

Még nincs nagy pörgés az egyik balatonföldvári étteremnek a konyháján, de néhány héten belül beindul a szezon, és hirtelen jóval több szakmunkásra lesz szükség a Balatonnál. A sajtóban megjelent 1 millió forint helyett az átlagos – egész évben nyitva tartó – szállodákban és éttermekben 250-300 ezret kapnak a kezükbe a szakácsok – mondja az egyik siófoki hoteltulajdonos.

„Éves csomagot kell biztosítani a kollégáknak, látniuk kell, hogy szezonon kívül is van élet, adott esetben akár egy kicsivel alacsonyabb jövedelemszinttel is vállalják azt, hogy ott maradnak a szállodákban, éttermekben, amennyiben tudják azt, hogy nincsenek kiszolgáltatott helyzetben, nem kell újra munkahelyet keresniük, itt megmerik a közeget, tulajdonosokat, tudják, hogy biztosan megkapják a fizetést” – mondta a CE Plaza Hotel Siófok tulajdonosa, Tóth Gergely.

A Balatoni Turizmus Szövetség szerint az elmúlt három évben - részben a vendéglátásban történt áfa csökkentés hatására - átlagosan másfélszeresére nőtt a dolgozók fizetése. Van, ahol ma már az ausztriai bérek 70%-át is megadják, ami már sokaknak elég az itthon maradáshoz.

„Természetesen számít a fizetés is, de én úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy megéri az, hogy elmegyek, és akkor távol vagyok mindenkitől, nem kapok se szeretetet, nem is tudok adni, de viszont és ugye nem mindig az anyagi a legfontosabb” – mesélte egy felszolgáló a Hír TV-nek.

Nem csak az üdülőhelyeken, hanem országszerte hiányoznak szakácsok, felszolgálók – mondja a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

„Egyre többen vállalkoznak a vendéglátásban, egyre több hely nyílik, ameddig 8 évvel ezelőtt x munkavállalóra volt szükség, addig ma már 2x munkavállalóra van szükség. Hiszen ameddig Budapest belvárosában minden negyedik ház volt vendéglátó üzlet, ma már minden ház vendéglátó üzlet, és ameddig 10 asztal volt a teraszon, ma már 20 asztal van a teraszon, tehát alapvetően nagyobb egyébként a munkaerőigénye, és a szakképzés sem tudta pótolni ugye ezt még” – így Hoffmann Henrik.

Ezt a szakképzési centrumokkal együttműködve, a vendéglátós szakmák vonzóbbá tételével és a szakképzés modernizálásával próbálják megoldani.