2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Évekig tartó várakozás, vagy horror árak

Hír TV

2018. június 8., péntek 17:17, frissítve: péntek 18:01

Három-, vagy akár ötéves várólisták vannak az államilag támogatott fogszabályzásra. A szakorvosoknak inkább a magánpraxist éri meg fenntartani, így viszont kiszorulnak az ellátásból azok, aki a magánrendelők árait képtelenek megfizetni.

Miskolcra küldik fogszabályzásra az ózdi szakrendelésre érkezőket. Aki beutalóval jön, az elvileg támogatott formában kapja meg a készüléket és a vizitekért sem kell fizetnie. Csakhogy a kezelés megkezdésére helyenként akár 4-5 évet is kell várni. Alig van rendelés ahol tb-re vállalják.

Zalában, Komárom-Esztergom megyében és Nógrádban a legkevesebb az orvos. Utóbbiban egyetlen állami szakrendelés működik fogszabályzásra.

„Egy ilyen rendelést magánrendelésként üzemeltetni jóval rentábilisabb mint tb-s rendelésként, tehát nagyon elszakadt a fogászati finanszírozás a valóságtól, és ez, mondom, a szakrendelésekre nagyon vonatkozik. Nagyon kicsi az alapdíjuk, ugyanazt a pontot kapják mint a többi rendelés, a többi rendelés sincsen túl délceg helyzetben. Most volt ugyan finanszírozásemelés. 7,5 milliárd forintot tettek a fogászati kasszába '17 végén, de ez '18-ra visszaolvadt 3,3 milliárdra, tehát ez nem egy beépülő finanszírozásfejlesztés lesz, hanem sokkal kisebb mint a remélt” – mutatott rá Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke.

A magánrendelőkben már egésze más a helyzet. Egy, a fővárosban praktizáló szakorvos azt mondja, hozzájuk az egész országból jönnek páciensek. Aki teheti, kigazdálkodja a kezelést. Körülbelül 10-ből 3 gyereknek biztosan szüksége van a beavatkozásra.

„Vannak olyan elváltozások, például a keresztharapás, frontális keresztharapás, aminek a nem kezelése rendkívül komoly problémát, akár fogvesztést is okozhat, már gyerekkorban. Úgyhogy akár 5-6 éves korban ezeket a rendellenességeket el kell kezdeni akár preventív módon kezelni. Felnőtteknél meg a torlódás ugye nehéz tisztíthatóságot okozza, egy rossz harapás akár rágási képtelenséget vagy ízületi problémákat okoznak. Gyakran akár a kattogó ízület, csikorgatás satöbbi” – magyarázta Boross Gabriella, a Madenta Fogászati Központ fogszabályzó szakorvosa.

A tb 18 éves korig támogatja a kezelést. Utána marad a magánrendelők tarifája. Egy-egy készülék ára, a vizitiekkel együtt több százezer forintra rúg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!