2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Éveket kell még várni a főbb pályaudvarok felújítására

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 15:36, frissítve: vasárnap 22:34

Még legalább 4-5 évet kell várni a főbb budapesti pályaudvarok felújítására, mondta a MÁV egyik vezetője a Hír TV-nek. A kisebb agglomerációs vasútállomások is megújulnak, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor. Balatonfőkajáron viszont 80 millióból lett korszerű a váró, és rendezett a peron.

A Zuglói pályaudvar az egyik legforgalmasabb a fővárosiak közül, jobbára az ingázók használják naponta több százan. A peron fedele omladozik, a falak telefirkálva, látszik, hogy ez a pályaudvar legalább 20 éve nem volt felújítva. Mosdó van, de azt csak azok használhatják, akik jegyet váltottak a vonatra.

A Keleti pályaudvaron hiába keresné az ember a mosdót, nincs. Az aluljáróban van. 160 forintért még WC-papírt is lehet kapni. A szagok itt magukért beszélnek, ahogy a mosdó külleme is.

A Nyugati pályaudvar üdítő kivétel lehet. Bár a főbejárathoz képest itt is rengeteget kell gyalogolni, hogy mosdót lehessen találni. Itt is az aluljáróban található, 200 forintért. Fertőtlenítő illat, tisztaság, és teli guriga papír is van, de még szappan is. Az más kérdés, hogy maga a pályaudvar erősen korszerűsítésre szorul.

„A Nyugati és Keleti pályaudvar felújítási munkáinak az előkészítése megkezdődött. Az előkészítés magában foglalja a tervpályázat kiírásához szükséges előkészítő munkákat. Úgy tervezzük, hogy a tervpályázatokat a két nagy épületkomplexumra ez év végén, jövő év elején ki fogjuk tudni írni. Ezt követően pedig elkészül majd a megvalósíthatósági tanulmány, elkészül az engedélyezési szintű tervdokumentáció, és mindezek jóváhagyását követően, 3-4 év múlva 2021-2022 környékén maga a kivitelezés is el tud kezdődni” – mondta Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese.

Amíg a fővárosban még éveket kell várni a fő pályaudvarok rekonstrukciójára, addig Balatonfőkajáron nemrégiben adták át a 80 millió forintból megújult vasútállomást.

„Az ingatlanjainkra, állomásainkra bőven ráfér a felújítás, ezt mindannyian tudjuk, mi is nagyon jól tudjuk, azonban a balatonfőkajári vasútállomás is jó példája annak az összefogásnak, ami itt helyben megtörtént” – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A MÁV Zrt.-től szerettünk volna többet megtudni a felújításokról, de csak egy rövid levelet kaptunk, amelyben az áll, hogy a közeljövőben 40 pályaudvart újítanak majd meg, amelynek része lesz a Nyugati, és a Keleti pályaudvar is. A műszak előkészítésre a kormány 4 milliárd forintot irányzott elő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!