2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Este nyolc óráig várják az emlékezőket a temetők

Hír TV

2017. november 1., szerda 17:36, frissítve: szerda 22:51

Hosszabb nyitvatartással várták, várják az emlékezőket a fővárosi temetők szerdán, a mindenszentek ünnepén és csütörtökön, a halottak napján. Mindenszentekkor az üdvözült lelkekre emlékezik a keresztény világ.

Világi és ökumenikus megemlékezést is szervezett a Budapesti Temetkezési Intézet az elmúlt napon. Az Új köztemetőben a történelmi magyar egyházak képviselői közös imát mondtak:

„Adj nekünk, Urunk, vigaszt, megnyugvást, bátorítást, reményt, hogy közeledben menedéket leljünk s megtapasztaljuk e szavak erejét: erős vár a mi Istenünk. Ámen.”

Október 31-e a protestáns egyházak ünnepe is, ekkor van ugyanis a reformáció napja. Idén az alkalomhoz illő fényfestésre is számíthatnak a legforgalmasabb fővárosi temetők látogatói.

A szokatlanul erős temetők körüli forgalmat rendőrök és polgárőrök irányítják, a családok virágokkal, mécsesekkel érkeznek, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

„Szükséges az, hogy az ember megemlékezzen a hozzátartozóiról: szüleiről, nagyszüleiről, nagybácsikról, úgyhogy én szerintem ez egy nagyon fontos dolog, hogy az ember amit örökölt és ahogy örökölte, azt úgy vigye tovább” – fogalmazott egy asszony a Hír TV-nek.

„Nemcsak az, hogy megnyugvás, hanem a folytonosságra utal ez az egész halottak napja, hogy ez csak a földi létünk, ami itt van, és utána meg az örök élet következik” – emelte ki egy másikuk.

Szegeden, az egyik temetőben a vasárnapi szélvihar mintegy 50 sírkövet rongált meg, így az ünnepre nem csak a gondozatlan sírhelyeket kellett helyreállítani.

„A síroknak a 80 százalékát már helyreállították, felállították a fejköveket, illetve felemelték a sírokra a fejköveket, hogy kulturáltan nézzen ki, aki nem tudta még megcsináltatni, azét is” – nyilatkozta Molnár Tamás, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Testamentum Temetkezési Divízióvezetője.

Sokan vannak olyanok is, akik nem csak november elején látogatják elhunyt szeretteik sírját. „Nálunk ez egy természetes, hogy kéthetenként, hetenként kijövünk. Nálunk nem a halottak napja az egy nap az évből. Tehát a halottakra megemlékezünk egész évben” – mondta egy hölgy.

Csütörtökig hosszabbított nyitvatartással üzemelnek a Budapesti Temetkezési Intézet által fenntartott temetők, 20 óráig tartanak nyitva. A mindenszentek és a halottak napjára való tekintettel temetést sem tartanak november 2-ig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!