2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:05

Értékesíthetik az ellopott adatokat a hekkerek

2017. február 19., vasárnap 11:44, frissítve: vasárnap 13:28

Több ezer veszprémi és Veszprém környéki lakos személyes adatai, e-mail címe és jelszava került ki az internetre, miután hekkerek feltörték egy helyi pizzéria weboldalát. A cég feljelentést tett a rendőrségen. Egy programozó szerverüzemeltető szakember szerint azoknak a felhasználóknak, akiknek az adatait ellopták, bejuthatnak az elektronikus levelezésükbe, számítógépükbe, onnan pedig további adatokat halászhatnak.

A veszprémi pizzériából az interneten is lehetett rendelni, amihez regisztrálni kellett a honlapon. A regisztráció során megadott adatokat lopták el a hekkerek.

„Gyakorlatilag minden adat illetéktelenek kezében van, hiszen ez az oldal kérte a lakcímtől elkezdve a telefonszámot. Piackutatást lehet végezni arról, hogy ki mit rendel az adott oldalról, és így az anyagi hátterét is fel lehet térképezni. Én szeretném a felháborodáson túl megkérdezni a vezetőséget, hogy miért nem méltatták legalább egy kör e-malire az embereket. Én később felmentem az adott oldalra, és ott csak annyi van, hogy az oldalunk átmenetileg nem üzemel, és az adott telefonszámon lehet a továbbiakban rendelni” – mesélte Sinka Vivien.

A hekker több mint 6800 nevet, e-mail címet, illetve e-mail jelszót szerzett meg. Az ellopott adatokat értékesíthetik – mondja egy szakember.

„Be lehet jutni fiókokba, banktitkokat lehet megszerezni, az embereknek oda jön a bankinfója, az e-mailes fiókjába, üzleti levelezésbe lehet belenézni. Én azt gondolom, hogy magánembereknél ez lehet a legfontosabb dolog. Üzleti szokásokat, vásárlásokat lehet megtalálni, esetleg olyan accountokat lehet felfedni, jelszó-visszaigazolásokat, ahol valamilyen kereskedelmi rendszerben vagyunk regisztrálva, ahol esetleg pénzfeltöltés van, azt el lehet költeni” – fejtette ki Eszenyi László, a Balaton Média és Információs Központ ügyvezetője.

A pizzéria ügyvezetői feljelentést tettek a rendőrségen. Vásárlóiktól elnézést kérnek, azt javasolják, hogy aki a honlapjukon regisztrált, változtassa meg e-mail fiókja jelszavát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!