2021. augusztus 2.,
hétfő, Lehel napja

Erdő: A Szentlélek nem újat mondd, hanem segít Krisztus tanítását megérteni

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 12:38, frissítve: vasárnap 15:21

Országszerte miséken és istentiszteleteken emlékeztek meg az egyház születéséről a keresztények. Pünkösd vasárnap Erdő Péter bíboros az Esztergomi Bazilikában beszélt arról a híveknek, hogy a krisztusi tanítás minden korban aktuális. A Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke egy meglepetés születésnaphoz hasonlította a Pünkösdöt, míg a Déli Evangélikus Egyházkerület elnöke egy sportos párhuzammal élt.

Zsúfolásig megtöltötték a hívek pünkösd vasárnap az Esztergomi Bazilikát, ahol Erdő Péter bíboros tartott ünnepi szentmisét. Az esztergom-budapesti érsek azt mondta: az apostoli igehirdetéstől eltávolodó, ahogy Ő fogalmazott „okoskodás” valójában hibás értelmezés.

„Az egyik, a túlzottan földhöz ragadt gondolkodás, amely nem tudta elhinni Krisztus istenségét, amely azóta is megpróbálja pusztán a földi élet tapasztalatai szerint magyarázni akár a szentírás kijelentéseit is. Ez a racionalista irány újra meg újra megmutatja, hogy milyen gyenge és szűk az emberi értelem, ha csupán magára hagyatkozik” – emelte ki a bíboros.

Erdő Péter azt is kifejtette, hogy az egyháznak folyamatosan haladnia kell, de a haladás célja csak Jézus Krisztus lehet.

Pünkösd az egyház születésnapja, ilyenkor a lélekre és nem a testre kell gondolni – ezt mondta ünnepi igehirdetésén a Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó István a beszédében egy meglepetés születésnaphoz hasonlította a Pünkösdöt, és hangsúlyozta, ilyenkor érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy Isten nem felejtett el bennünket.

„Neked pünkösdkor, számodra pünkösdkor feltolul-e a szívedbe az a boldog gondolat: Isten nem felejtett el. Hát gondol rám. Mert szent lelkét ajándékozza, a kegyelem lelkét. És a kegyelem lelke, ha bennem van, ha körülvesz, ha velem van, ha betölt, akkor tulajdonít. Nekem a Krisztus igazságát és engem Krisztusnak” – fogalmazott.

„Sportnyelven szólva egyfajta gól ünnep, amikor a labda végre ott van, ahova szerették volna eljuttatni, a hálóban” –

sajátos képpel írta le a Pünkösd lényegét Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület elnöke, aki Kiskőrösön hirdetett igét. A Luther téri evangélikus templomban összegyűlt hívek előtt úgy fogalmazott: a Pünkösd a célba érkezés ünnepe, amikor megünnepeljük az isteni ige eljutását az emberi szívekbe.

„Pünkösd a szív ünnepe. A szív ünnepe, amikor a lélek tüzében átforrósított élő és ható ige megtalál, és eltalál minket. Itt a szívünk közepébe, az életünk centrumába, mert az ige nem szeretne ennek a könyvnek a fogságában maradni. Isten igéje nem akar itt maradni a szószéken vagy az oltár előtt. Isten igéje a szívünkben szeretne jó talajra találni, befogadó otthonra lelni” – mondta.

A jövő héten nyugdíjba vonuló Gáncs Péter nem véletlenül épp Kiskőrösre látogatott el: a pünkösdi istentisztelettel együtt ünnepelték ugyanis a település újratelepítésének 300. évfordulóját is.

A lélek nem fogja visszavonni jóindulatát

72 fiatal bérmálkozott meg a pécsi székesegyházban pünkösdvasárnap. A szentmisét Udvardy György megyéspüspök celebrálta, aki a bérmálás szentségéről azt mondta, ha a fiatalok hűek maradnak Istenhez, gondoskodik róluk, nem feledkezik meg arról, hogy őt szolgálják.

„Imádkozunk érettetek. Ezért vannak itt szüleitek, ezért az örömükben ott van az aggódás is, vajon tudtok-e ilyen életet élni, és éppen pünkösdnek az ünnepe, pünkösdnek az ereje abban erősít meg benneteket és őket is, hogy van erre lehetőség. A lélek nem gyenge, a lélek nem veszíti el az ötletét egyetlenegyünkkel kapcsolatban sem. Nem fogja visszavonni jóindulatát” – mondta.