2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Erdő: A karácsony értelmet ad emberi létünknek

Hír TV

2017. december 25., hétfő 13:03, frissítve: hétfő 17:26

Isten és az ember közelségéről beszéltek a magyarországi egyházak vezetői karácsony első napján. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek hétfőn az Esztergomi Bazilikában tartott homíliáján azt mondta: karácsonykor teljesült Isten nagyszerű terve. Bogárdi Szabó István református püspök pedig azt mondta: karácsonykor Isten közelebb jön az emberekhez.

Zsúfolásig megtelt a budapesti Szent István-bazilika a hagyományos karácsonyi éjféli misére. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a hiteles kereszténység értékére hívta fel a hívek figyelmét. A kereszténység ugyanis szebbé, békésebbé teszi az életet és igazi szeretetközösséggé alakítja a családokat.

Rendőrök és katonák az esztergomi bazilika környékén, a székesegyház előtti parkban pedig rendőrautók sorakoztak hétfő délelőtt. Szokatlanul szigorú biztonsági készültség fogadta a híveket. Még Erdő Péter bíboros is kormányőrök gyűrűjében lépett be a bazilika kapuján. A híveknek a katolikus egyházi vezető homíliájában azt üzente: Isten karácsonykor emberré lett, hogy megváltsa az embereket. Karácsonykor tehát az egész emberi életünk értelmet nyert. „Ezért hát munka és tervezés, alkotás és országépítés, tudomány, művészet, minden mesterség és minden tisztességes emberi foglalkozás mélyebb értelmet kap, mert belekapcsolódhat Istennek ebbe a nagyszerű tervébe” – mondta Erdő Péter.

Karácsonyi istentisztelet a budahegyvidéki református templomban. Bogárdi Szabó István püspök igehirdetésében úgy fogalmazott: karácsony éjjelén az Isten mindennél közelebb jön az emberhez, miképpen az angyalok is alább szállnak ilyenkor. „Hogy lássák azt a nagyobb kegyelmet, amit Isten Jézus Krisztusban rejtett el. Azért jönnek az angyalok, kedves testvérek, Betlehem mezejére, mert Isten sincs a helyén. Nem trónol elérhetetlen messzeségben, ahogy ezt mi képzeljük” – mondta a püspök, aki arra is figyelmeztetett, hogy bár az ember szüntelenül fölfelé tör és akár háborúskodik is, az Isten a törtetőknek ellenáll és az alázatosoknak ad kegyelmet. Az istentisztelet a szokásos karácsonyi úrvacsoraosztással fejeződött be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!