2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

„Ennyire felülről vezérelt korrupció sehol máshol nem létezik”

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 18:52, frissítve: csütörtök 19:23

Kötvénybiznisz, taópénzek – rendszerszintű korrupcióról ír a Magyarországról szóló fejezetben a Transparency Interational. A nemzetközi szervezet friss jelentése Bulgáriát és Magyarországot hozta ki az Európai Unió két legkorruptabb országának. A letelepedésikötvény-üzlet a TI szerint felveti a döntéshozó politikusok büntetőjogi felelősségét is.

Orbán Viktor hétfőn rázott kezet az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnökével, Bojko Boriszovval. Bulgária és Magyarország az EU két legkorruptabb országa a közélet átláthatóságáért küzdő szervezet, a Transparency International friss jelentése szerint.

A Magyarországról szóló fejezet a rendszerszintű korrupció egyik példájaként a letelepedésikötvény-üzletet említi, amellyel a magyar állam nagyot bukott a Transparency szerint, miközben az offshore cégek mögé bújt, máig ismeretlen haszonhúzók milliárdokat kaszáltak. Az államot behálózó korrupcióra a másik példa a miniszterelnök szívügyének számító céges sporttámogatás, amelyet a jelentés hűbéri rendszerként emleget. A Transparency International Magyarország igazgatója azt mondta, hogy Közép- és Kelet-Európában mindenhol romlott a helyzet.

„Annyira központosított, felülről vezérelt korrupció sehol máshol nem létezik, mint Magyarországon, mert sehol máshol nem ennyire központosított a politikai rendszer, és sehol máshol nem ennyire államkapitalista a gazdasági rendszer. A másik, ami miatt eléggé egyediknek tekinthető, persze összefüggésben a központosítottsággal, a következményeknélküliség” – emelte ki Martin József Péter.

Magyarország első uniós biztosa is úgy gondolja, hogy az Orbán-kabinet páratlan. „Amiről beszélünk itt, sokkal több, mint egyszerű korrupció. Gyakorlatilag az állami szintű újraelosztás, ami működik, ezt szokták az állam elrablásának is nevezni. Azt jelenti, hogy a hatalom jogalkotással, hatalmi szóval eltérít versenyfeltételeket, és ezzel a saját embereit hozza előnyös helyzetbe. Ez rossz az országnak most is, és perspektivikusan is, mert aláássa a versenyképességet, és aláássa az EU-tól nyerhető további előnyöket” – nyilatkozta Balázs Péter.

A Fidesz szerint a jelentés mögött is a Transparency Internationalt támogató Soros György áll, aki azt a két európai országot vette célba, amely kerítést épített az illegális bevándorlás megfékezésére. Ellenzékben a Fidesz még adott a Transparency International jelentéseire, a pártot akkoriban jobban foglalkoztatta a korrupció, mint most. A jelenlegi nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály 2007 júniusában, az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén fejezte ki például aggodalmait.

„Több olyan elem van, amin módosítani kell. Ha hármat ki kellene emelnem: az adózás, el kell indulni egy másféle struktúrájú adórendszer, egy kisebb adóterhet jelentő rendszer irányába; a második a korrupció, ebben az ország most már érezhető hátrányokat szenved el nemcsak az állami, önkormányzati közbeszerzések megvalósulása tekintetében is; a harmadik pedig az oktatás” – sorolta Varga Mihály.

2007-ben Magyarország a 39. volt a rangsorban, ma a 66., egy év alatt 9 helyet csúszott le az ország a 180 országot vizsgáló kutatásban.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!