2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Embertelen lépés: fizetősek lesznek az elfekvők?

2016. április 21., csütörtök 20:05, frissítve: péntek 09:50

Fizetősek lehetnek a jövőben az úgynevezett elfekvők, azaz a kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai. Ezt a kormányzati elképzelést a koncepció kidolgozásáért felelős szakember erősítette meg a Vs.hu-nak. Az ellenzéki pártok tiltakoznak, szerintük a súlyosan beteg emberek ápolásának fizetőssé tétele nemcsak embertelen, erkölcstelen is.

A budapesti Szent Rókus-kórház hetvenöt ágyas volt krónikus belgyógyászati osztályát a köznyelv csak elfekvőként emlegeti. Az itt fekvőknek a jövőben fizetni kell az ápolásért – legalábbis a Vs.hu úgy tudja, ez a kormányzat terve. A portálnak a koncepció kidolgozásáért felelős Dózsa Csaba megerősítette, hogy a hosszú ápolás költségeiből a jövőben a betegnek vagy a hozzátartozóknak is részt kell majd vállalniuk.

Az egészségügyi államtitkár márciusban jelentette be, hogy kiszerveznék az egészségügyből a krónikus osztályokat. „Azok az ágyak, amelyek jelenleg nem egészségügyi ellátásra szolgálnak, hanem szociális célból működnek, szeretnénk átadni oda, ahová valók: a szociális ellátó rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy néhány ezer ágy, amely eddig nem ezt a célt szolgálta, át fog kerülni egy másik fenntartóhoz” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

A fizetős ápolás ötlete szívtelen és embertelen – véli Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője. „Még tovább terhelni az embereket egy elszegényedő országban, ahol négymillióan élnek most már lassan a létminimum alatt, nem lehet. Pont az idős, magára hagyott, elesett betegeket még tovább anyagilag terhelni, ez olyan, mint a Fidesznek az az embertelen javaslata, amely egy vagy két éve volt, hogy mindenki temesse el saját magát” – fogalmazott.

Egy másik ellenzéki kis párt egészségügyi drámát emleget. „A jelenlegi hatalom nem tudja az emberhez méltó körülményeket sem az ápolóknak, sem az orvosoknak, sem a betegeknek biztosítani” – mondta Bősz Anett a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

A Jobbik erkölcstelennek nevezte az ellátás fizetőssé tételét.  „A jelenlegi források lehetővé teszik, hogy egyelőre semmiképp se kelljen fizetni ezekért a bentlakásos intézményekért vagy a hasonló intézményekért, tehát ezt mi egyáltalán nem tudjuk most támogatni. Önök is látják, hogy mi mindenre költ a jelenlegi kormányzat – nem akarok szokásos stadionokkal és egyéb ilyen dolgokkal előjönni, meg a korrupcióval, amely elviszi a rengeteg pénzt. Tehát nyilvánvalóan a jelenlegi helyzetben ez elfogadhatatlan, mondhatnám azt, hogy erkölcstelen” – jelentette ki Sneider Tamás a párt alelnöke.

A fideszes Németh Szilárd tagadja, hogy pénzt kérnének az idősek szociális ápolásáért. „Abszolút szakmai kérdésről van szó, nem pedig pénzügyi kérdésről. Az úgynevezett elfekvők nem lesznek fizetősek” – szögezte le.

Körülbelül tízezer ágyat adnának át fokozatosan a szociális ágazatnak, amelyeken évente mintegy nyolcvanezer pácienst kezelnek. Az átszervezéssel az osztályok helye nem változna, csak a fenntartó lesz más.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!