2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Adófizetők pénze a Csíki Sörben soha nem lesz”

2017. október 12., csütörtök 17:12, frissítve: csütörtök 17:25

Közel ötmilliárd forintos adóssága van a Csíki Sör gyártójának, a cég elzálogosította szinte a teljes sörgyárat, ami tavaszra a hitelezőké lehet – írja az Átlátszó. Elképzelhető, hogy a magyar állam fizeti ki az erdélyi sörgyár adósságait, bár ezt a cég tagadja.

Csütörtökön a Magyar Nemzet írta meg, hogy a kormány állami pénzből fizetné ki a Csíki Sör gyártójának adósságát. A romániai cégnyilvántartás szerint a Lixid Project S.R.L. adóssága 2016-ban 16 millió euró, vagyis közel ötmilliárd forint volt. A vállalkozás tavaly 4,5 millió euró forgalom mellett 1,6 milliós, vagyis félmilliárd forintos veszteséget termelt.

A hitelezőhöz kerülhet az egész gyár

A lap szerint a sörgyárnál arra számítottak, hogy amikor nyáron politikai ügy lett a Csíki Sör védjegyéből, amelynek során politikusok, elsősorban Lázár János, a sörgyár mellé álltak, úgy gondolták, növekedni fognak a magyarországi eladásaik. A kereslet viszont nem emelkedett, emiatt a cég adósságai tovább növekedtek.

Az Átlátszó információi szerint a Lixid Project adósságai 2013 óta folyamatosan nőnek, 2015 óta a gyár masszívan veszteséges. Az elmúlt hónapokban az adósság törlesztése is gondot okozott a cég számára, ezért a tulajdonosok drasztikus lépésre szánták el magukat. A gyár lényegében minden ingó vagyonát, azaz a csíkszentsimoni gyárterületet, a telken lévő épületeket, a sörgyár berendezéseit, az alapanyagokat, a cég autóparkját és a folyószámláit ingóságra alapított jelzálogként jegyezték be. Vagyis ha a cég nem tudja visszafizetni a tartozásait, a gyár teljesen a hitelező banké vagy bankoké lesz.

Az állam vagy állami bank fizethet

Azt pontosan nem lehet tudni, milyen hiteleket vett fel a Lixid Project, és mik voltak a szerződéses feltételek, mi a hitel lejárata, illetve a kamata. Egyetlen, 2016. február 3-án kelt bejegyzés nyilvános csak, ekkor a cég az OTP Bank Románia csíkszeredai fiókjának, valamint a magyarországi OTP Bank Nyrt.-nek 9,3 millió euróval, vagyis közel 3 milliárd forinttal tartozott.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a cégnek a jelenlegi állás alapján legkésőbb tavasszal fizetésképtelenséget kell jelentenie, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség. Emiatt érkezhet még akkor az állami segítség, illetve elképzelhető az is, hogy nem közvetlenül a költségvetésből kapnának pénzt, hanem valamilyen állami tulajdonú pénzintézettől, például a Magyar Nemzeti Banktól vagy az Eximbanktól.

„A Csíki Sör eladásai évről évre nőnek”

A Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagálva a Lixid Project tagadta, hogy csődközelben lennének, azt állítják, a cég bevételei folyamatosan nőnek, és állami támogatásról sem tárgyalnak.

„A Csíki Sör eladásai hónapról hónapra és évről évre nőnek. A márka az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar kisüzemi sörmárka. A nemrég indított házhozszállítási akciónk pedig teljes siker, több tízezer embert szolgáltunk ki egy hónap alatt. Új munkatársakat veszünk fel, bővítjük az autóparkunkat, új sörökkel jelenünk meg a piacon, és folyamatosan bővítjük a piacunkat. A cikkben említett csődközeli állapotról szó sincs. A cikkben szereplő veszteség könyvelési kérdés, melynek oka egy 2016-os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása. Adófizetők pénze, állami támogatás vagy állami hitel soha nem volt a Csíki Sörben, és nem is lesz, ilyenről nem is tárgyalunk” – írták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!