2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Élvonalban van Magyarország az átláthatóság terén

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 17:08, frissítve: csütörtök 18:16

Szegedi lézerközpont, útfelújítások, vasúti fejlesztések, kormányzati tanácsadói megbízások. A 444.hu megszerezte azoknak a közbeszerzéseknek a listáját, amelyeket Brüsszelben kifogásolnak. A Miniszterelnökség vezetője szerint egyes esetekben jogos lehet a kritika. A Közbeszerzési Hatóság első embere azt mondta, hogy az átláthatóság szempontjából Magyarország az unió élvonalához tartozik.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester közösen avatta fel tavaly májusban a szegedi lézerközpontot. A tudományos beruházásra 70 milliárd forintot költöttek, a pénz több, mint négyötöde uniós támogatás volt. A 444.hu értesülése szerint ez a fejlesztés is szerepel az Európai Bizottság ellenőreinek feketelistáján.

„Én nem állítom azt, hogy a Magyarország számára biztosított az elmúlt hét évben mintegy 25 ezer milliárd forintos európai uniós forrásnál ne lett volna olyan, amelynek a felhasználása megkérdőjelezhető, akár hasznossága, akár jogszerűsége szempontjából” - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Brüsszel által kifogásolt közbeszerzések közül nyolcat a Miniszterelnökség írt ki Lázár János idején. Gulyás Gergely a Hír TV kérdésére annyit mondott, hogy alapvetően jó állapotban vette át a minisztériumot elődjétől.

A Miniszterelnökség és a Közbeszerzési Hatóság közösen támogatja a Közszolgálati Egyetemen azt a kurzust, amelyen közbeszerzési tanácsadókat képeznek tovább.

„Egy évben ma Magyarországon közel háromezer milliárd forint megy át közbeszerzési eljárásokon, nagyon fontos tehát, hogy jól menedzselt, jól szervezett eljárások legyenek Magyarországon” - hangsúlyozta a NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja, Kis Norbert.

A brüsszeli revizorok komoly hiányosságokat tártak fel az uniós fejlesztésekre kiírt közbeszerzések ellenőrzésében. A szakhatóság elnöke a Hír TV kérdésére azt mondta, hogy a pályázatok átláthatósága szempontjából Magyarország az EU élmezőnyéhez tartozik.

„A közpénz felhasználás ügye az egy nagyon törékeny dolog. Megfelelő komolysággal kell azt kezelni mindenkinek, és fake newsra meg álhírekre alapítva álláspontom szerint egyik tagállamról sem, különösen hazánkról nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert korrupciós kockázat biztosan csökkent. El tudom Önnek mondani, hogy az átlagos ajánlatok száma nőtt hatról nyolcra 2016-ról 17-re, lezárt évünk van most már. Azt is el tudom önnek mondani, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt egyre kevesebb jogorvoslati eljárást indítanak az abban érdekelt felek” - mondta Rigó Csaba.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly rekordösszegű bírságot szabott ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!