2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Elutasítják a teljes államosítást, sztrájk csak ősszel lesz

2016. április 30., szombat 17:56, frissítve: vasárnap 21:10

Sem az önkormányzatokkal sem pedig a pedagógusok sztrájkbizottságával nem egyeztette a kormány az újabb oktatási központosításról. A kormány megszüntetné a vegyes rendszert, és az összes önkormányzatnál maradt iskolát állami fenntartásba venné. Az érdekképviseletek tiltakoznak, szerintük a változtatás után drágábban működnek majd az intézmények. Újabb sztrájk azonban az érettségi miatt csak ősszel lehet.

„Mindenképpen érdekes volt, hogy így megszakadt néha-néha a felkészülésünk, de szerintem, ha a nemes cél érdekében küzdünk, akkor belefér.”

„Olyan szempontból tényleg azt mondom, hogy hátráltatott minket, hogy nagyon sok olyan óránk elmaradt, ami kellett volna például az érettségihez.”

Az elmúlt időszak tanársztrájkjainak iskolai hatásairól beszéltek diákok egy pécsi gimnázium ballagásán. Az intézmény vezetője szerint az, hogy a tanulók megtapasztalták milyen egy munkabeszüntetés, segítette a felnőtté válásukat. „Nekünk, tanároknak az a dolgunk, hogy egyrészt ne csak a tananyagot tanítsuk, hanem az életre is neveljünk. Úgyhogy igyekeztünk ezeket a napokat is úgy csinálni, hogy folyamatosan kommunikáltunk a diáksággal és egyeztettünk velük, hogy mi is történik. Zökkenőmentesen ment, azt gondolom. Tehát ez nem zavarta meg a tanítást” – vélekedett Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója.

Sztrájk az érettségi miatt őszig már várhatóan nem lesz, de egyetértés továbbra sincs az érdekképviseletek és a kormány között.

„A vegyes modell megbukott. Tehát az a modell, hogy az iskola az állam fenntartásában, az önkormányzat működtetésében van, ez egy hibás döntés volt” – mondta Lázár János. A kancelláriaminiszter újabb frontot nyitott csütörtöki bejelentésével. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor nem a vegyes rendszer, hanem az állami fenntartás bukott meg. Gémesi György ráadásul úgy véli, ha elveszik az önkormányzatoktól az iskolákat, drágábban működik majd a rendszer. „Abban az esetbe, ha az önkormányzat fenn tudja tartani az iskolát és természetesen működtetni is tudja, megvannak ehhez a felkészültsége, megvannak a szakemberei, akkor az állam odaadja az arányos finanszírozást, akkor örömmel ennek eleget tudnának tenni” – mondta.

A kormány a Pedagógusok Sztrájkbizottságával folytatott tárgyalásain nem is említett hasonló tervet. A legnagyobb tanár érdekképviselet ellenzi a további központosítást. „Januárban volt olyan iskola, amely nem nyitott ki, mert nem volt fűtés az iskolában, mégpedig a Klik mint állami fenntartó ennek a feladatának nem tett eleget, vajon ha ő fogja üzemeltetni is az iskolákat, akkor ilyen problémák lesznek-e vagy nem lesznek” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A Klebelsberg Intézményfenntartót a kormány korábban meg akarta szüntetni a tiltakozások hatására, de a jövő évi költségvetésben még mindig 540 milliárd forintot szánnak a Klikre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!