2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Eltussolják az ügyeket, a kormány meg falaz Polt Péternek

Hír TV

2018. május 5., szombat 08:27, frissítve: szombat 14:30

A legfőbb ügyészt fedezi a kormány egy nemzetközi korrupciós jelentés titkosításával. Brüsszelben tényként kezelik, hogy a közélet tisztaságát veszélyeztető büntetőügyeket a Polt Péter által irányított ügyészség igyekszik eltussolni, ezen a téren a nyomozóhatóság teljesítménye nagyjából nulla. Erről a Népszava írt az egyik ellenzéki uniós parlamenti képviselőre hivatkozva.

Jávor Benedek és a korrupció ellen küzdő Transparency International magyarországi szervezete is vizsgálja, hogy jogi úton kikényszeríthető-e a dokumentum nyilvánosságra hozatala. A jelentést az Európa Tanács szakértői készítették, a szervezet a jogállamiság felett őrködik, Magyarország a rendszerváltozás óta tagja.

Gulyás: a bűnüldözés szuverenitási kérdés

Magyarország az Európa Tanács gyakorlatát követi majd a korrupciós jelentés sorsát illetően. Ezt a Miniszterelnökség leendő vezetője mondta a Hír TV-nek. Gulyás Gergely részleteket nem közölt. A fideszes politikus beszélt arról is, hogy a miniszterelnökhöz hasonlóan ő sem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Az uniós ügyészség nyomozhatna, és vádat emelhetne, ha egy tagállamban erős a gyanú az uniós pénzek ellopására.

– Mi fogadtuk el azt a Büntetőtörvénykönyvet, ami minden korábbinál szigorúbban bünteti a korrupciós bűncselekményeket. Ráadásul azt a népszavazási kezdeményezést is támogattuk, amely kizárja az elévülést a legsúlyosabb korrupciós bűncselekmények elkövetése estén. A magyar ügyészségnek minden nyomozati jogköre adott ahhoz, hogy korrupciós cselekmények esetén nyomozzon.
– Tehát nem tartaná indokoltnak az uniós ügyészséghez való csatlakozást vagy az azzal való együttműködést?
– Nem, nagyon határozottan mindig is elleneztem az Európai Ügyészséghez való csatlakozást egyszerűen azért, mert a bűnüldözés olyan szuverenitási kérdés amelyet nem kell megosztani az Európai Unióval. Amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk, akkor ezt világos szabályok szerint tettük, ez nem volt a része a közösen gyakorolt szuverenitásnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!