2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Először nyert egyéni körzetben a Jobbik

,

2015. április 13., hétfő 10:12, frissítve: hétfő 13:08

Először nyert egyéni körzetben országgyűlési képviselői mandátumot a Jobbik. A Veszprém megyei 3-as számú körzetben rendezett időközi választáson a szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága mellett Rig Lajos, a radikális párt jelöltje valamivel kevesebb mint 300 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz–KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán. Hivatalos végeredmény csütörtökre várható. Az időközi választást azért tartották, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes parlamenti képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Egy tapolcai sörözőben várták a jobbikosok a veszprémi 3-as körzetben rendezett időközi választás eredményét. A radikális párt számára az volt a tét, hogy megszerzik-e első egyéni mandátumukat az Országgyűlésben. Sikerült. Rig Lajos a szavazatok 35,27 század százalékát kapta. Vona Gábor pártelnök a miniszterelnök szavaival vágott vissza a legyőzött kormánypártoknak.

– A mai nap azt bizonyította be, hogy a magyar embereknek egyszer csak elege lesz a fenyegető, mindent a saját maga kezébe kaparintani akaró hatalomból, és azt mondja, hogy elég volt. Nicht Orbán Viktor, nicht Fidesz.
– Nicht ugribugri, nicht ugribugri, nicht ugribugri…

Skandálták válaszul az egybegyűltek.

A megválasztott országgyűlési képviselő, pártszimpátiától függetlenül, az összes szavazónak köszönetet mondott, és becsületes parlamenti munkát ígért. „Mindent megteszek azért, hogy az itt élő 72 ezer ember akaratát teljesítsem, kívánságát. Hiszen ez a régió annyira leszakadt Veszprém megyében, illetve országosan, hogy fel kell hozni ahhoz a szinthez, amit megérdemel. A Balaton közelsége kiemelt fontosságú” – emelte ki Rig Lajos.

A Fidesz–KDNP jelölje kevesebb mint 1 százalékkal maradt le a Jobbik jelöltje mögött. Fenyvesi Zoltán a szavazatok 34,38 század százalékát szerezte meg. Orbán Viktor Facebook-oldalán úgy értékelte az eredményt: „Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda.” Fenyvesi pedig azt ígérte: a jövőben is mindent megtesz azért, hogy segítse a térség fejlődését. „Szeretnék gratulálni a győztesnek, Rig Lajosnak, és kívánom neki, hogy folytassa Lasztovicza Jenő megkezdett munkáját. És legjobb tudása szerint felelősséggel szolgálja az itt élőket. A mai eredménytől függetlenül továbbra is meggyőződésem, hogy a következő évek legfontosabb feladata a munkahelyteremtés, a munkahelyek megőrzése, illetve azoknak az embereknek a segítése, akik hátukon cipelik ezt az országot” – mondta Fenyvesi Zoltán.

A szocialisták és a Demokratikus Koalíció jelöltje az eredmény ismeretében arról beszélt: Ajkán több választót tudtak megszólítani, mint korábban, de ez is kevés volt a győzelemhez. Pad Ferenc majdnem 10 százalékkal maradt le a Jobbik jelöltjétől. „Ajka kivételével nem igazán tudtuk átadni, hogy mi mit szeretnénk és mit nem szeretnénk, hogy folytatódjon. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét, az eddigi munkáját, nem keseredünk el, sok tapasztalatot gyűjtöttünk, sok muníciót arra, hogy 2018-ra már sokkal erősebben és okosabban tudjunk a kampányba beleállni” – fogalmazott Pad Ferenc.

Az LMP képviselőjelöltje 2 százalékos eredményt ért el az időközi választáson. Sallee Barbara a voksolás előtt úgy nyilatkozott, Tapolcának és térségének nem arra van szüksége, hogy Budapestről mondják meg, mit szeretnének. Azt mondta, ha nem is egy csapásra, de virágzóvá lehetne tenni a térséget.

A szavazatok feldolgozottsága egyelőre csak 99 százalékos. Annak a választókerületnek a voksait még várják, ahová a külképviseleti szavazatok is befutnak. Ez körülbelül 500 szavazatot jelent. Mivel a fideszes és a jobbikos jelölt között ennél kisebb a különbség, matematikailag megvan az esély arra, hogy módosuljon a sorrend. Hivatalos végeredmény csütörtökre várható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!