2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Elmarasztalta az NVB Orbánt

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 17:59, frissítve: csütörtök 20:51

345 ezer forintra bírságolta Orbán Viktort a Nemzeti Választási Bizottság, amiért óvodás gyermekekkel kampányolt a szülők hozzájárulása nélkül. A miniszterelnököt emellett eltiltották a további jogsértésektől.

Ovisokkal kezelt Orbán Viktor, majd az óvónéni összeparancsolta a gyerekeket a miniszterelnökkel közös fotóra.

– A határozattervezet azt az álláspontot foglalja el és ezt kérem, hogy fogadja el a vb is, hogy ez önmagában, jelen választási kampány keretei között kampánytevékenységnek minősíthető, nagyon nehéz másnak minősíteni – fogalmazott Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

Így vezette fel a nemzeti választási bizottság elnöke Orbán Viktor március 21-i dadi óvodában tett látogatásának tárgyalását. A helyi választási bizottság nem tartotta kampánynak a látogatást, ám a kifogások miatt az ügy az NVB-hez került. Az országos listát állító pártok delegáltjaival immár 22 fősre duzzadt testület több mint fél órán át vitatkozott.

– A köznevelési törvény nagyon nagy gumiszabályt ad nyilván a a gyermekek védelmében azt mondja: párthoz v párthoz kötődő szervezettel kapcsolatban politikai célú tevékenység nem folytatható, szó nincs arról amit az első fok mondott, hogy kampánytevékenység – mondta az MSZP által delegált NVB-tag, Litresits András.

A szocialista delegálttal ellentétben Rádi Péter választott tag viszont úgy vélte: mivel az óvodában Orbán Viktor nem a Fideszt népszerűsítette, így abba nem szólhatnak bele.

– Az, hogy valaki gyerekekkel készült képeket használ, idős emberekkel, lelőtt szarvasokkal, elefántokkal, zsiráfokkal készült képeket kíván felhasználni a kampányában, az az adott személynek a diszkrecionális jogkörébe tartozó kérdés ebbe a választási bizottság vagy szerv nem szólhat bele – mondta Rádi Péter.

Az Együtt delegáltja szerint adatvédelmi kérdéseket is felvet, hogy a gyerekek szülei nem adtak írásos beleegyezést a videó közzétételére.

– A kampányolók vagy épp nem kampányolók védekezése szerint az óvodában történt látogatás spontán eset volt, viszont ha spontán eset volt akkor a szülők erről nyilván nem tudhattak, vagyis nem adhatták meg a hozzájárulásukat sem, valamint azt sem tudták, hogy a gyerekekről fényképfelvétel fog készülni – nyilatkozta Szíjj-Sarkadi Zsuzsanna.

A bizottság végül megállapította a jogsértést és eltiltotta annak ismétlésétől a miniszterelnököt valamint Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületének fideszes képviselőjelöltjét. Emellett a személyes adatokkal való visszaélést kivizsgálását kérték az adatvédelmi hivataltól és mindkettőjükre 345 ezer forintos bírságot szabtak ki. Orbán Viktornak a vagyonnyilatkozata szerint a megtakarítása nem éri el az egymillió forintot – a bírság így ennek a harmadát viszi el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!