2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ellehetetlenítik a szegedi piacot

2016. október 21., péntek 16:13, frissítve: péntek 16:13

A bíróságon folytatódik a szegedi önkormányzat tulajdonában lévő cég és a Cserepes sori piac kereskedőinek vitája.

Az árusokat védő birtokvédelmi határozatot a piacot üzemeltető kft. megtámadta, két ügyben már igazat is adott nekik a bíróság. A kereskedők abban bíznak, a felmondások ügyében kezdődő novemberi tárgyalásokon már nem maradnak alul. Az ügy előzménye, hogy a piacüzemeltető megemelte a bérleti díjakat, a kereskedők szerint azonban ezt nem lehet kigazdálkodni.

„A makói jegyző arról döntött mintegy harminc esetben, hogy a Cserepes Sori Piac Kft., mint bérbeadó a bérlőket több alkalommal olyan módon és időszakban zaklatta pavilon méretek mérésével, hogy ezzel a vevők kiszolgálását akadályozta” – mondta el Szabó Bálint, a szegedi Cserepes sori Piac kereskedőinek érdekképviselője.

A jegyzői birtokvédelmi határozatot bíróságon támadta meg a Szegedi Cserepes Sori Piac Kft. Szerintük ugyanis nem követtek el törvénysértést, amikor az új díjszabások bevezetése miatt fel akarták mérni a kereskedők által használt pavilonok és területek ténylegesen használt méretét. A Makói Járásbíróságon folyó ügyek közül kettőben már határozatot is hozott a bíróság, a piacnak adott igazat.

„Nem tudta megjelölni az alperes, hogy konkrétan melyik napon és melyik magatartása volt az a felperesnek, ami őt sértette. Annyit mondott, hogy voltak kint mérni a piacnak a díjbeszedője, meg négy munkatársa, de ez a mérés ez néhány percig tartott. Megmérték a kipakolásnak a széltét, hosszát, tehát én azt gondolom, hogy használhatom ezt a szót, azt hiszem, hogy nem életszerű az, hogy egy ilyen mérés ez egy birtokháborítást valósít meg” – véli Szirbikné Dr. Makó Timea, a Makói Járásbíróság bírója.

A kereskedők szerint mivel a piacvezetéssel már régóta nem tudnak békés úton megállapodni, ezért csak a jogi út maradt számukra. Egy másik eljárásban, mely a piac által kezdeményezett felmondás miatti indult, még abban reménykednek, hogy ott kedvező ítélet születhet.

„A vietnámi csoport, mint kollektíva, mint közösség nevében is tudok szólni csak ez az egyetlen megoldás, hogy maradunk a végletekig” – mondta el az egyik kereskedő, Kotogány István.

Számtalan kereskedő már korábban felmondott, de volt, aki most jelentette be, hogy abbahagyja.

„Egy éve árulok kint a piacon, most eljutottunk odáig, hogy be kell zárni, mert nem megy, mert már tönkretették. Igazából ezt mondanám. Az állandó felmondásokkal, már nem járnak ki a vásárlók se, mert el lett terjesztve, hogy ez bezár” – mondta egy másik kereskedő, Pipicz Gábor.

Érdekképviselőjük szerint a kereskedőket tudatosan akarják ellehetetleníteni.

„A szegedi városvezetés és piacvezetés eldöntötte, hogy ezt a piacot december végével megszünteti, és az ingatlant valami más, most még nem ismert célra kívánják használni. Minden intézkedésük, minden megmozdulásuk ebbe az irányba mutat. Kezdve a különböző bírósági perektől, folytatva a parkolódíjak bevezetésén át, egészen a piacra vezető direkt buszjáratok megszüntetéséig – ismertette Szabó Bálint, a szegedi Cserepes sori Piac kereskedőinek érdekképviselője.

Szabó Bálint szerint az árusokat adminisztratív eszközökkel akarják elüldözni, mert akkor nem kell milliós kártérítéseket kifizetni nekik. A piac igazgatója az eljárások végéig nem kívánt nyilatkozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!