2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Elkötelezettek a NATO nyitott ajtók politikája mellett

2015. május 17., vasárnap 15:14, frissítve: vasárnap 16:00

A NATO, az Európai Unió és Oroszország viszonya, valamint Magyarországnak ebben a viszonyrendszerben betöltött szerepe voltak a fő témák az észak-atlanti szövetség parlamenti közgyűlésének második napján. A budapesti rendezvényen a résztvevők kiálltak a szervezet bővítési politikája mellett is, erről hétfőn határozat is születhet, magyar kezdeményezésre.

Budapest Kijev mellett áll a transzatlanti és az orosz érdekek összecsapásában – mondta Mikola István a NATO parlamenti közgyűlésének politikai bizottságában. A külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország a politikai kiállás mellett gyakorlati segítséget is nyújt Ukrajnának.

„Mi most már nemcsak Magyarországért, hanem a régióért is felelünk, így tudunk gázt küldeni Ukrajnának a reverz szállítás révén; és ezt folytatni is szeretnénk, mert a következő télen Ukrajna nehéz helyzetben lesz. Gondolkodunk a megoldáson, és támogatjuk Ukrajnát ezzel a technológiával, a reverz szállítással” – fogalmazott Mikola István.

A parlamenti közgyűlés elnöke szerint Ukrajna NATO-hoz való közeledésének Moszkva a legfőbb akadálya, mivel az orosz kormány nem lehetőségként, hanem érdekei megsértéseként tekint a szervezet befolyásának növekedésére.

„A NATO parlamenti közgyűlése régóta támogatja a bővítést, a nyitott ajtók politikáját. A NATO és az EU bővítése biztonságosabbá, demokratikusabbá és sikeresebbé teszi Európa egészét. Ez a folyamat nem jelent fenyegetést senkire, ellenkezőleg: a NATO és az EU országai jó szomszédok. Sajnos egy ország, Oroszország nem így látja ezt, és egy másik állam sorsát akár erővel is befolyásolni akarja” – mondta Michael Turner, a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke.

Az elnök elismerően szólt arról, hogy Magyarország csatlakozása óta következetesen kiáll a NATO bővítése mellett. A magyar delegáció vezetője közölte: hétfőn erről szóló határozatot fogadhat el a közgyűlés, magyar kezdeményezésre.

„Fontos az is számunkra, hogy olyan utat folytassunk, amely a bővítést jelenti, a NATO-nak a nyitott ajtók politikáját, az open door policyt, amelynek az a lényege, hogy a tagjelölt, a jelöltségre váró, tárgyalásokban részt vevő országok számára további lehetőséget, perspektívát adjunk a jövőben, hogy csatlakozhasson ehhez a szövetséghez. És nagyon fontos lesz az is, hogy reményeink szerint, a magyar delegáció reményei szerint el fog fogadni holnap a közgyűlés egy olyan határozatot, amely megerősíti ezt a szándékát a NATO-nak, a NATO parlamenti közgyűlésének” – hangsúlyozta Balla Mihály, a magyar NATO-delegáció vezetője.

A szombaton kezdődött, háromnapos eseményen négy, NATO-tagságra váró állam, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Montenegró és Macedónia képviselői is részt vesznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!