2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elkezdődött az idei érettségi

Hír TV

2018. május 7., hétfő 17:23, frissítve: hétfő 19:02

A magyar nyelv és irodalommal kezdődött el hétfőn az írásbeli érettségi. Országszerte csaknem 111 ezren adnak számot tudásukról. Érettségiztek a rabok is: összesen negyvenöten, de csaknem kétezren járnak iskolába a börtön falain belül.

A végzősök hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelijével kezdték a vizsgákat, amelyre négy órájuk volt. Az első feladatban egy könyvismertetőt kellett értelmezni, amely a barátság szociológiájáról szólt. Ezután következett az érvelés, ahol választhattak: a Valentin napról vagy a Halloween-ről értekezhettek. Akiknek egyik téma sem tetszett, azoknak egy hivatalos levél megírása volt a feladat.

Érettségiztek a rabok is. A Budapesti Fegyház és Börtönben összesen nyolc fogvatartott vizsgázott. Móring Ábel szakácsnak tanult valamikor, de félbehagyta, gyilkosság miatt került börtönbe. 13 évet kapott , de jó magaviselet miatt 10 év után jövőre szabadul.

Édesanyám nagyon szerette volna, hogy a szakmám mellett lehessen, mondjuk bármilyen iskolai képesítésem még, ezért beiratkoztam ide a 9. osztályba és itt végigjártam ezt a négy évet, és ő volt mindennek az alapja, hogy neki tudjak kedvezni egy kicsikét - mondta Móring Ábel.

Országszerte összesen negyvenöt fogvatartott érettségizik idén, de iskolába majd kétezren járnak.

Azért fontos, hogy amikor ők végeznek és letöltötték a büntetésüket, akkor sokkalta hatékonyabban vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, akár a munkaerő piacra. Amikor bekerülnek, ők tanulhatnak. Jelenleg közel hétszáz fogvatartott általános iskolai tanulmányokat folytat, több, mint ezren középiskolai tanulmányokat, az idei évben 16 fő főiskolai tanulmányt is - mondta a BVOP szóvivője, Orosz Zoltán.

Idén összesen 110 700-an adnak számot tudásukról. Kedden a matematika írásbelikkel folytatódik az érettségi.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!