2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elkezdődött az 1-es villamos meghosszabbítása

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 22:15, frissítve: vasárnap 23:55

A nyomvonalon fák százait vágják ki. A környékbeliek nemigen hiszik el, hogy a növényeket átültetik.

A 3-as metró felújításával párhuzamosan látnak neki az 1-es villamos meghosszabbításának. 

Ma még a Fehérvári út az 1-es villamos budai végállomása. 2019 elejétől a szerelvények az Etele térig járnak majd. Ott van a kelenföldi vasútállomás és a 4-es metró budai végállomása is.

„Egy városnak fejlődnie kell, és az 1-es villamos így, a Fehérvári útig egy kicsit vég nélküli. Tehát el kellene vinni egy normális ponthoz, ahol tud kapcsolódni például a metróhoz” – nyilatkozta egy férfi.

A villamospályát az Etele út közepén vezetik végig. A megállók fedettek lesznek, a sínpárok közötti területet pedig beton helyett növényekkel borítják majd. Az építkezés idejére az Etele utat egyirányúsítják a Fehérvári út felé.

„A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint többféle vonalvezetési lehetőségét is megvizsgáltak, és azt találták a legjobbnak, hogy a járdaszigetet elbontják, és kivágják a fákat, mert hogyha máshol vezetnék a villamosvonalat, például a házakhoz közelebb, akkor parkolóhelyeket kellene megszüntetni, és a házakhoz közelebb haladó járművek még zajosabbak lennének az ott lakók számára” – jelentette a Hír TV tudósítója.

Az 1-es villamos meghosszabbítása miatt az Etele úti középső fasort kivágják, ami ellen a környékbeliek közül többen tiltakoznak.

„Értem, hogy ez így logikus, de baromi rossz lesz. Kivágják a fáinkat; imádtam, hogy ott jöttem, és a két fa összeborult, olyan szép volt ott végigjönni. Elveszti az egész azt, amiért az ember szerette” – mondta egy környékbeli.

„Ezek a fák áttelepítésre várnak, de nem vagyok biztos benne, hogy át fogják telepíteni. Erre semmiféle garanciát nem láttunk” – nyilatkozta egy másik érintett.

A Budapesti Közlekedési Központ azt ígéri, hogy a megmenthető fákat elültetik Újbudán. Az építkezés során ötszáz új fát telepítenek, kétszer annyit, mint amennyit kivágnak – tudatta közleményében a BKK.

Az 1-es villamos meghosszabbítása 8,6 milliárd forintba kerül, ami 1,3 milliárddal több a becsült árnál.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!