2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Erdő: Éljünk kirobbanó erővel, nagy távlatokba tekintve

2015. április 5., vasárnap 15:29, frissítve: hétfő 19:18

A kereszténység legnagyobb ünnepén Erdő Péter bíboros arra biztatta a híveket, hogy éljenek derűsen és szeretettel. Bogárdi Szabó István református püspök azt hangsúlyozta igehirdetésében, hogy húsvétkor kezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története. Gáncs Péter pedig arra biztatta a híveket, hogy merjenek előre nézni.

Az ismétlődő elkeserítő események miatt az emberek hajlamosak a csüggedésre, mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában tartott szentmiséjén. Úgy fogalmazott: könnyen gondoljuk azt, hogy az emberi gonoszság mindig új bajokat zúdít a világra, mégsem értelmetlen körforgás az emberiség élete.

„Mi magunk sem vagyunk mindörökre bezárva az anyag korlátai közé. Testünk elmúlása nem zárja le elmozdíthatatlan sziklaként személyes életünk történetét. Ahogy elhengeríttetett a kő Krisztus sírboltjának ajtajából, úgy szabadulunk meg mi is a halál és a pusztulás hatalmából a húsvét erejében. Akkor hát éljük derűsen és kirobbanó erővel, szeretettel és nagy távlatokba tekintve egész életünket. Ajándékozzuk tovább a világnak a feltámadás hitét és örömét” – fogalmazott Erdő Péter.

Az ünnep nem folytatás, hanem változás

Bogárdi Szabó István református püspök igehirdetésében hangsúlyozta, hogy az ünnep nem folytatás, hanem változás. Azt mondta, a bosszú, a ritualizálás és az áldozatok hosszú története helyett húsvétkor elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története.

„Miért keresitek az élőt a holtak között? És ez a kérdés kedves testvérek, mint mondottam, mindent megfordít. Jézus él, az Isteni életforrást nem lehetett elzárni. Isten életet adott a megfeszítettnek ez a szeretet és kegyelem, az igazság és boldogság valósága – Isten nem rekeszthető a halál alá” – hangsúlyozta a püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Gáncs: Merjünk előre nézni

Isten úgy döntött, hogy lehetséges a lehetetlen, erről szól húsvét örömhíre – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Arra biztatta a híveket, hogy merjenek előre nézni, mert a feltámadás kulcsa, hogy Jézus előttünk jár és mindig megelőz minket.

Ne vélt vagy valós sérelmeinket leltározzuk újra meg újra. Ne arról beszéljünk hogy mi járt volna nekünk, mit érdemeltünk volna ettől az élettől és világtól, hanem merjünk előre nézni arra, aki előttünk megy, előttünk jár és ezzel irányt mutat” – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, a hívők szerint ezzel az Isten fia üdvösségre, az örök életre vezette őket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!